Nimic din ce facem Maicii Domnului, nu rămîne nerăsplătit de bunătatea ei

2953

 Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori, așa cum am menționat în diferite rînduri, cu părere de rău, o bună parte dintre credincioşi, cînd vine vorba despre sfintele posturi, cea mai mare atenţie o acordă doar Postului Mare. Această neglijenţă a credincioşilor faţă de posturi e din motivul că majoritatea nu cunosc şi nici nu prea vor să cunoască folosul postului, indiferent care ar fi el. Şi de aceea aşa cum spune Sfîntul Ierarh Ioan Gură de Aur: ,, Mulţi creştini, nedînd o prea mare importanţă postului, îl ţin fără tragere de inima sau nu îl ţin deloc. Şi totuşi, trebuie să primim postul cu bucurie, nu cu frică şi părere de rău, căci nu este înfricoşător pentru noi, ci pentru diavoli”.

      De aceea şi noi, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, ca de fiecare dacă cînd începem un Sfînt Post, venim cu îndemn creştinesc şi părintesc. Chiar dacă Postul Adormirii Maicii Domnului, este socotit cel mai nou dintre cele patru posturi, deoarece a fost întărit abia în 1166, la Constantinopol și recomandat de a fi ținut de întreaga biserică, totuși acest post are o importanță majoră și folositoare pentru mîntuirea sufletului, ca și celelalte posturi de altfel. Acest post este rînduit de Biserică de a fi ținut de credincioși, spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. Totodată  iubiți credincioși, trebuie să conșteintizăm că acest post, e gestul nostru de mulțumire pentru toate rugăciunile Maicii lui Dumnezeu care le face la Prestolul Sfintei Treimi pentru noi păcătoși, și mulțumirea noastră pentru ajutorul și ocrotirea pe care o acordă credincioșilor ortodocși. De aceea și Biserica recomandă credincioșilor pe lîngă post să-i aducă Maicii Domnului ca ofrandă rugăciune și fapte bune.

     Prin faptul că vom posti, nu facem doar o bucurie în vri-un fel Maici Domnului, ci dacă vom posti și mai apoi ne vom spovedi și împărtăși, ne vom curăți de păcate, ne vom întări duhonicește, ne vom lumina la minte și ne vom curăți inima. Cuviosul Teodor Studitul spune: ,,Cel care postește devine puternic sufletește și se va lupta mai bine devenind biruitor în fața ispitelor”.

      Sfinții Părinți ne îndeamnă să postim un post plăcut Domnului, și anume să ne înstrăinăm de păcate. Cuviosul Tadeu din Serbia, dar și alți sfinți spun la unison: ,,Adevăratul post este atunci cînd te înfrînezi nu doar de la bucate, ci cînd te îndepărtezi de gînduri necurate, de pofte necuviincioase, de cugetările cele viclene”. Este adevărat că în virtutea libertății pe care o avem putem face orice dorim, să postim sau să nu postim, dar este necesar totuși să luăm aminte la îndemnul Sfîntului Ioan Gură de Aur, care ne spune: ,,Să cunoaşteţi cît se mînie Dumnezeu cînd se huleşte postul şi cît îl iubeşte pe cel ce îl ţine cu cinste. Adam n-a cinstit postul; drept aceea a auzit glasul Domnului zicându-i: pămînt eşti şi în pămînt vei merge. Iată cît se mînie Dumnezeu cînd defaimă cineva postul, că moarte aduce celui care nu poartă grijă de post”

      De aceea ca un părinte duhovnicesc ce v-am fost rînduit de Pronia Divină, purtîndu-vă grijă duhovnicească, vă îndemn să postiți creștinește acest post. Nimic din ce facem Maicii Domnului, nu rămîne nerăsplătit de bunătatea ei. Folosiți dar  această perioadă a Postului pentru rugăciune către Maica Domnului, este o perioadă potrivită să citim Paraclisul Maicii Domnului în fiecare zi și să cerem fierbinte ajutorul și ocrotirea ei. Lumea noastră este tulburată de războaie și neliniște, mulți creștini sunt persecutați, de aceea să ne rugăm Maicii Domnului, căci în dragostea ei de Mamă și în multa ei milostivire ne va ajuta și ocroti pe toți ce care o vom cinsti atît prin pos cît și prin rugăciune.

      Închei acest îndemn părintesc cu nădejdea că fiecare din noi întăriţi fiind de harul lui Dumnezei şi ajutaţi de Preasfînta Născătoare de Dumnezeu, ne vom nevoi cît mai creştineşte, ca astfel să putem totodată înţelege cît mai profund folosul şi imporanţa postului, nu doar în mod raţional, ci într-un mod cît mai practice după voia și placul lui Dumnezeu.

Cu arhierești binecuvîntări și dragoste părintească,

+PETRU,

Episcop de Ungheni și Nisporeni


Articole Asemănătoare
1719

Sfînta Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Alexandru Nevski” din Ungheni în Duminica Samarinencii

În a V-a duminică după Paşti, numită și Duminica Samarinencii, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni. Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei împreună cu creştinii veniţi la rugăciune. În cadrul […]

Articole postate de același autor
1315

Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova (ATOM) la 5 ani de la înființare

Ziua de 6 iunie în tabără a început cu mare veselie, iar după explicarea priorităților pentru ziua de azi, participanții au fost împărțiți în 3 grupe de activități. Cei mai mici s-au jucat, voluntarii au pregătit totul pentru rug, iar echipa administrativă materialele pentru ziua dată. Primii care ne-au vizitat au fost prietenii din echipa […]


Foto