Mitropolitul Vladimir la hramul Mănăstirii Ciuflea: Să petrecem Postul Mare în deplină împăcare unii cu alții

232

În Duminica lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui Adam din Rai), premergătoare Postului Mare, de ziua hramului Sfintei Mănăstiri Ciuflea – Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica istorică a acestui așezământ monahal.

Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova i-au coliturghisit: PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea și un impunător sobor de preoți și diaconi.

La serviciul divin a participat Preşedintele Republicii Moldova, Excelența Sa Dl Igor Dodon, Ministrul Apărării, Dl Victor Gaiciuc și Ministrul Apărării, Dl Pavel Voicu, care s-a rugat alături de popor, trăind din plin bucuria sărbătorii.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.

În această memorabilă zi, diaconul Alexandru Lai a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău. Cu acest binecuvântat prilej, tânărul slujitor a primit felicitările Mitropolitului și îndemnuri pentru o slujire vrednică în Biserica lui Hristos.

După Sfânta Liturghie a urmat un Tedeum de mulțumire, iar mai apoi Mitropolitul Vladimir s-a adresat către adunarea drept-măritoare cu un cuvânt arhipăstoresc, vorbind celor prezenți despre importanța istorică, dar mai ales spirituală a Mănăstirii Ciuflea, atât de dragă chișinăuenilor, cât și întregii țări..

De asemenea, Înaltpreasfinția i-a îndemnat pe cei prezenți să petreacă Postul Mare în deplină împăcare unii cu alții, pentru a ajunge cu bine la luminata sărbătoare a Învierii Mântuitorului Hristos.

La final, credincioșii prezenți în număr mare, au avut marea bucurie de a se închina la alese sfințenii – Moaștele Sfintei Fericitei Matrona și a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, aduse recent spre închinare la Sfânta Mănăstire.

Evenimentul s-a încheiat în curtea așezământului monahal cu oficierea slujbei de pomenire pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmată de o agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2023

„Cu cartea minunilor Maicii Domnului lângă pernă, soția mea s-a vindecat!”

Într-o zi, un cuplu destul de tânăr, dintr-un oraș mare al Peloponezului de Sud, a venit la Mănăstirea Maicii Domnului „Varnakova”, pentru a mulțumi Maicii Domnului pentru ajutorul primit. La întrebarea de unde cunosc mănăstirea și harul pe care-l dăruiește Născătoarea de Dumnezeu, au răspuns că au cunoscut acestea dintr-o carte de minuni care a fost publicată de […]