Mitropolitul Andrei semnalează pericolul singurătăţii: Dacă nu ai repere duhovniceşti, poţi derapa în depresie

441

„Dacă nu ai repere duhovniceşti, poţi derapa în depresie”, atrage atenţia Mitropolitul Andrei al Clujului într-un mesaj pastoral în care semnalează pericolul singurătăţii.

Înaltpreasfinţia Sa reaminteşte contextul actual care „ne-a obligat să fim singuri”, însă prezintă şi partea plină a paharului evidenţiind „modul pozitiv de funcţionare al singurătăţii”.

„Epidemia de coronavirus ne-a determinat să păstrăm distanţa socială şi să ne ferim de Covid-19. Am încercat pe cât ne-a fost cu putinţă să nu ne îndepărtăm de cei dragi şi să nu cădem în depresie”.

El precizează că „singurătatea poate avea şi un rol pozitiv. Numai că noi nu suntem întotdeauna la înălţimea duhovnicească de a gusta binefacerile însingurării”.

În acest sens el citează din literatura patristică. „Avva Ruf a fost întrebat: „Ce este liniştea? Şi care este folosul ei? Iar bătrânul i-a zis: liniştea este a sta în chilie cu frica şi cunoştinţa lui Dumnezeu, ferindu-te de pomenirea de rău şi de cugetarea înaltă. Acest fel de linişte fiind născător de toate faptele bune, ne păzeşte de săgeţile vrăjmaşului cele înfocate, nelăsându-ne să fim răniţi de ele”

„Însuşi Mântuitorul căuta clipe de linişte în singurătate”, a reamintit Înaltpreasfinţia Sa.

„După prima înmulţire a pâinilor, citim că dând drumul mulţimilor, S-a suit în munte, ca să se roage singur (Matei 14, 23). Ba chiar și ucenicilor le-a dat acest sfat: El le-a zis: Veniți voi înșivă de o parte, în loc pustiu, și odihniți-vă puțin. Căci mulți erau care veneau și mulți care se duceau și nu mai aveau timp nici să mănânce” (Marcu 6,31).

Ierarhul şi-a exprimat speranţa că în momentul „în care restricţiile se vor încheia, oamenii care-şi pun problema spirituală cu seriozitate, cu mai multă râvnă va căuta biserica şi se vor preocupa de comuniunea liturgică”.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că în „biserică, sufletul îşi găseşte liniştea şi se încarcă de iubire faţă de ceilalţi” şi a precizat că la Sfânta Liturghie stabilim comuniunea perfectă.

„Noi sperăm că dorinţa creştinilor de a se aduna la Biserică să nu fie slăbită de această perioadă de pandemie ci, din contră, ea să devină mai puternică. Gândirea seculară care-i influenţează pe unii oameni, ne rugăm Domnului să fie depăşită”.

În încheiere, mitropolitul l-a rugat pe Dumnezeu ca „această perioadă de încercare să treacă, pandemia să se termine”, iar credincioşii să vină în număr şi mai mare la biserică.

sursa basilica.ro


Articole postate de același autor
2573

Primejdia cea mai înfricoşată este când eşti nepăsător

Fiindcă nu suntem smeriţi. De aceea, trebuie să te descoperi, mai ales când ştii că nu numai de gânduri, dar şi de rămăşiţa gândului o să ne întrebe Dumnezeu. Încă numai abia ce ai început să te gândeşti spre rău şi n-ai reuşit, încă până şi asta e neascuns înaintea lui Dumnezeu; El ştie că […]