Mitropolitul Andrei semnalează pericolul singurătăţii: Dacă nu ai repere duhovniceşti, poţi derapa în depresie

1896

„Dacă nu ai repere duhovniceşti, poţi derapa în depresie”, atrage atenţia Mitropolitul Andrei al Clujului într-un mesaj pastoral în care semnalează pericolul singurătăţii.

Înaltpreasfinţia Sa reaminteşte contextul actual care „ne-a obligat să fim singuri”, însă prezintă şi partea plină a paharului evidenţiind „modul pozitiv de funcţionare al singurătăţii”.

„Epidemia de coronavirus ne-a determinat să păstrăm distanţa socială şi să ne ferim de Covid-19. Am încercat pe cât ne-a fost cu putinţă să nu ne îndepărtăm de cei dragi şi să nu cădem în depresie”.

El precizează că „singurătatea poate avea şi un rol pozitiv. Numai că noi nu suntem întotdeauna la înălţimea duhovnicească de a gusta binefacerile însingurării”.

În acest sens el citează din literatura patristică. „Avva Ruf a fost întrebat: „Ce este liniştea? Şi care este folosul ei? Iar bătrânul i-a zis: liniştea este a sta în chilie cu frica şi cunoştinţa lui Dumnezeu, ferindu-te de pomenirea de rău şi de cugetarea înaltă. Acest fel de linişte fiind născător de toate faptele bune, ne păzeşte de săgeţile vrăjmaşului cele înfocate, nelăsându-ne să fim răniţi de ele”

„Însuşi Mântuitorul căuta clipe de linişte în singurătate”, a reamintit Înaltpreasfinţia Sa.

„După prima înmulţire a pâinilor, citim că dând drumul mulţimilor, S-a suit în munte, ca să se roage singur (Matei 14, 23). Ba chiar și ucenicilor le-a dat acest sfat: El le-a zis: Veniți voi înșivă de o parte, în loc pustiu, și odihniți-vă puțin. Căci mulți erau care veneau și mulți care se duceau și nu mai aveau timp nici să mănânce” (Marcu 6,31).

Ierarhul şi-a exprimat speranţa că în momentul „în care restricţiile se vor încheia, oamenii care-şi pun problema spirituală cu seriozitate, cu mai multă râvnă va căuta biserica şi se vor preocupa de comuniunea liturgică”.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că în „biserică, sufletul îşi găseşte liniştea şi se încarcă de iubire faţă de ceilalţi” şi a precizat că la Sfânta Liturghie stabilim comuniunea perfectă.

„Noi sperăm că dorinţa creştinilor de a se aduna la Biserică să nu fie slăbită de această perioadă de pandemie ci, din contră, ea să devină mai puternică. Gândirea seculară care-i influenţează pe unii oameni, ne rugăm Domnului să fie depăşită”.

În încheiere, mitropolitul l-a rugat pe Dumnezeu ca „această perioadă de încercare să treacă, pandemia să se termine”, iar credincioşii să vină în număr şi mai mare la biserică.

sursa basilica.ro


Articole postate de același autor
2394

Episcopul Petru a oficiat sfânta Liturghie în biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Trento Rovereto (Italia)

Duminică, 9 octombrie 2016, cu binecuvîntarea Înalt Preasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove și cu învoirea Preasfințitului ANTONIE, Episcop de Bogorodsk, Conducător al Direcției Patriarhiei Moscovei pentru parohiile din străinătate, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat sfînta Liturghie în biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Trento Rovereto (Italia).Rovereto este o comună din provincia Trento, regiunea […]