Mergând spre Înviere: ziua a VII-a

240

Suntem în cea mai tristă zi din anul bisericesc.

E Vinerea Mare și toată suflarea dreptmăritoare plânge pentru marea crimă pe care a săvârșit-o omenirea – a fost pus pe Cruce însuși Dumnezeu. Este ziua în care Iisus, după ce a fost lovit cu biciul, umilit, scuipat, a fost răstignit între doi tâlhari. Este ziua în care Hristos a murit pentru mântuirea lumii.

„Murind Tu de voie,
În mormânt ai fost pus;
Şi pe mine ce-am fost mort,
Iisuse-al meu,
De amara mea greşeală m-ai scăpat.”

spune un vers din Prohodul Domnului, care se cântă astăzi în biserici.

Să medităm azi, poate mai mult decât în alte zile ale postului, întrebându-ne dacă facem măcar ceva pentru a merita jertfa și suferința la care a fost supus Mântuitorul, neprihănit fiind, pentru a ne da șansa de salvare.

„Din buze mulţi Îl urmează pe Domnul, dar când să treacă prin moartea de pe cruce – desăvârşita lepădare de sine - mulţi se dau înapoi.”, conchide părintele Arsenie Boca.

Să-L purtăm pe Iisus și pe buze, și în fapte, și în gândire, lepădându-ne de păcate.

Preot Octavian Moșin


Articole postate de același autor
758

ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfințirea Bisericii și Sfânta Liturghie în parohia cu hramul „Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou” din municipiul Chișinău

La data de 7 noiembrie 2021, în Duminica a XX-a după Cincizecime, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove s-a aflat în mijlocul comunității „Sfântul Cuviosul Dimitrie cel Nou” din municipiul Chișinău, la slujba praznicală de sfințire a noii biserici cu hramul în cinstea Sfântului Cuviosul Dimitrie cel Nou. Alături de Întâistătătorul Bisericii […]