Un studiu publicat în revista Cell Metabolism demonstrează că o masă săracă în proteine asigură o viață plină de sănătate și ani.
"În baza studiilor pe organisme simple, șoareci și oameni am obținut dovezi convingătoare că o dietă bogată în proteine – în special proteine de origine animalieră – este aproape la fel de nocivă pentru sănătate ca și fumatul", a declarat unul dintre autorii articolului dr. Valter Longo, profesor de Gerontologie/ Cercetări în Alzheimer/ Cercetări în cancer, Științe Biologice, Universitatea din California de Sud, SUA.
Prin analiza informațiilor a 6.831 de persoane de vîrstă mijlocie și înaintată, participanți la NHANES III, un sondaj reprezentativ la nivel național în SUA, dr. Longo și echipa sa au constatat că persoanele în vîrstă de 50-65 ani care au declarat o dietă bogată în proteine (cu mai mult de 20% din calorii de origine proteică) au avut un risc de patru ori mai mare de a deceda de cancer sau diabet și au fost aproape de două ori mai susceptibili de a deceda din orice altă cauză în următorii 18 ani. Aceste efecte au fost fie anulate, fie reduse la indivizii care, chiar dacă au o dietă bogată în proteine, le obțin din surse vegetale. Totuși, pentru persoanele cu vîrsta de peste 65 de ani, efectele au fost inverse: cei care au consumat cantități mari de proteine au avut un risc mai mic cu 28% de a deceda din orice cauză și un risc redus cu 60% de a deceda de cancer.
"În special, activitatea unor factori biologici și greutatea corporală scad în mod natural cu vîrsta, de aceea se pare că persoanele înaintate în vîrstă nu doar că au beneficiat, dar au prezentat statistici mai nefavorabile în cazul unei diete cu conținut redus de proteine," a explicat Dr. Longo. "Prin urmare, studiul sugerează că o dietă săracă în proteine a persoanelor în vîrstă de pînă la 65 de ani, urmată de un conținut mediu și mare de proteine în dieta persoanelor de peste 65, îmbunătățește starea de sănătate și prelungește durata vieții."
În aceeași ordine de idei, specialiștii de la Mayo Clinic susțin că o dietă bazată pe plante, care pune accentul pe fructe, legume, cereale, fasole, legume și nuci, este mai bogată în fibre alimentare, vitamine și alte substanțe nutritive folositoare. Aceștia evidențiază că doar reducerea consumului de carne are un efect protector. Un studiu al Institutul Național al Cancerului, SUA, realizat pe un eșantion de 500.000 de oameni, a relevat faptul că cei care au mîncat carne roșie zi de zi au fost cu 30% mai susceptibili de a deceda din orice cauză pe o perioadă de 10 ani, decît cei cu un consum mic de carne roșie. Salamurile și alte tipuri de carne procesată au crescut, de asemenea, riscul. Cei care au mîncat mai multă carne de pasăre și pește au avut un risc mai mic de deces.
Echipa Mayo Clinic recomandă "o zi pe săptămînă fără carne" sau dieta "flexitariană" – bazată în principal pe produse de origine vegetală și, doar ocazional, carne roșie, de pasăre și pește.
Articolul nu vine să susțină postul ortodox doar pe argumente "dietetice", dar vine să susțină prin argumente științifice modul de viață propus de Biserică.
sursa https://www.elsevier.com
traducere și adaptare Ion Rotaru