Liturghie Arhierească la Mănăstirea Saharna de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului de la Tihvin

678

Sâmbătă, 9 iulie 2022, în ziua prăznuirii Icoanei Maicii Domnului de la Tihvin, Mănăstirea „Sfânta Treime” Saharna a găzduit un serviciu divin oficiat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și un numeros sobor preoțesc.

În dimineața zilei, cu deosebită dragoste fiască, obștea călugărească în frunte cu părintele Arhimandrit Adrian (Baciu), căreia i s-a alăturat și numeroși pelerini, l-au întâmpinat pe Întâistătător la poarta Mănăstirii, iar, mai apoi adunarea drept-măritoare s-a îndreptat către Catedrala în construcție „Învierea Domnului”, unde a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Răspunsurile liturgice de astăzi au fost date de corul Mănăstirii condus de dl Veaceslav Chiosa.

După Liturghie a urmat un Te-deum, iar mai târziu, Vlădica Vladimir s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de felicitare, vorbind despre importanța și valoarea duhovnicească a Mănăstirii Saharna pentru istoria și spiritualitatea poporului nostru, menționând în acest sens truda și dăruirea obștii monahale condusă de către părintele stareț Arhimandrit Adrian (Baciu), care contribuie ca această deosebită mănăstire să fie o oază de regăsire sufletească, așa cum a fost la începuturile existenței sale.

La rândul său, părintele stareț Adrian (Baciu) a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru frumoasele și sincerele cuvinte de felicitare, menționând că toate câte se fac între zidurile Mănăstirii Saharna se fac cu dragoste, smerenie și frică de Dumnezeu spre lauda Sfintei Treimi și spre mântuirea binecredincioșilor creștini. Părintele Arhimandrit nu a uitat să menționeze aportul adus de către Mitropolitul Vladimir de-a lungul timpului spre binele așezământului monahal, a obștii, dar și al tuturor celor care trec pragul Mănăstirii.

La raportul Părintelui Stareț, câțiva ctitori de seamă ai Mănăstirii au fost decorați de către Ierarh cu medalii și ordine bisericești iar enoriașii prezenți au primit în dar cărțulii și iconițe de la Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir în semn de sporire duhovnicească și amintire a acestui minunat eveniment de astăzi.

Ierarhul a vizitat și biserica Sfânta Treime din incinta Mănăstirii, aici s-a închinat la cinstitele moaște ale Cuviosului Macarie de la Saharna și s-a rugat pentru poporul Moldovei, pentru pace și bunăstare în întreaga lume.

Înaltpreasfinția Sa având deosebită dragoste față de această oază monahală, a binevoit a călători prin binecuvântatele văi ale Saharnei începând de la mănăstire pe cărarea bătătorită de ani și ani, vizitând izvorul, chiliile rupestre ale celor mai înainte nevoitori ai mănăstirii, apoi urmând traseul către cascada renumită a Saharnei, a rămas plăcut surprins de frumusețea pitorească a acestui de Dumnezeu binecuvântat loc de liniște sufletească.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
516

Conferința “Cum să-L cunoști pe Hristos”, desfășurată la gimmnaziul din or. Vatra

Vineri, 26 aprilie, în incinta gimnaziului Nr. 51 din orașul Vatra, s-a desfășurat Conferința intitulată “Cum să-L cunoști pe Hristos”, avându-l drept invitat pe teologul Danion Vasile. La eveniment au fost prezenți elevii claselor a VII-a și a VIII-a. Evenimentul a fost organizat cu aportul preotului-paroh al bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului” din orășelul Vatra – […]