Actualitate

Lansarea cărții ,,Complexul monahal Japca. Istorie și spiritualitate’’ – un dialog de suflet cu d-ul Ion Xenofontov și pr. Iov (Cristea)

3162

,,Drumul spre schit plin de nevoințe,

abrupt, până ajungeai la el, parcă urcai la cer’’ 

În a doua săptămână a Postului Mare, în seara zilei de miercuri, 23 martie,  ASCO și enoriașii bisericii ,,Întâmpinarea Domnului’’ de la USM s-au adunat la rugăciunea Canonului de pocăință către Domnul Nostru Iisus Hristos. După rânduiala specifică din prima săptămână a postului, s-a revenit la tradiționalele întâlniri de rugăciune și la Serile duhovnicești.

Biserica, fiind un locaș de promovare a spiritualității și culturii, prin străduința preotului-paroh Octavian Moșin, aduce în fața tinerilor personalități din variate domenii, pentru a le asigura o formare complexă.

În această seară a fost invitat domnul Ion Xenofontov, doctor în istorie, care a venit împreună cu familia sa. Întâlnirea a ajuns să fie o lansare de carte. Este vorba despre lucrarea ,,Complexul monahal Japca. Istorie și spiritualitate’’ a domnului Xenofontov, editarea căreia i-a solicitat o muncă de circa 5 ani.

Oaspetele serii a vorbit celor prezenți despre istoricul acestei mănăstiri, datând din secolul al XVII-lea, despre transformările prin care a trecut și vitregiile ce le-a îndurat. Este semnificativ faptul că o mănăstire de maici a învins un imperiu – Imperiul Sovietic, rezistând în fața tuturor presiunilor.

Japca – este un complex demn de a fi cunoscut prin portretele umane care i-au conturat parcursul, prin amprenta istorică pe care o păstrează, prin arhitectura deosebită, prin peisajul natural în care se încadrează. Farmecul mănăstirii vine și din învăluirea în taină, căci până în prezent este destul de distantă de ochii lumii, cu toate că primește numeroși pelerini. Cu o rânduială a slujbelor deosebită de altele din țară, cu un trecut bogat, aceasta invită mulți credincioși să-i simtă duhul mănăstiresc.

Monografia prezentată abordează dimensiunea istorică și cea spirituală a locașului sfânt, fiind incluse fotografii de epocă, portrete, documente, date istorice relevante.

O surpriză pentru toți a fost participarea la întâlnire a părintelui Iov (Cristea) de la Mănăstirea Curchi. Cuvioșia sa vreme de 4 ani s-a nevoit la mănăstirea Japca și a vorbit din experiența proprie despre acest așezământ. Istorioarele vii, captivante din viața de mănăstire au trezit interesul ascultătorilor.

Ne bucurăm pentru întâlnirea utilă, mulțumind oaspeților pentru deschidere și pentru posibilitatea oferită: de a ne cunoaște mai bine comorile neamului, cele care leagă cerurile de pământ.

Ecaterina Cebanu


Articole Asemănătoare
1681

Lansarea volumului de articole ale Conferinței Științifice Naționale „Biserica Ortodoxă și Statul, Credință și Cunoaștere”

Marți, 5 septembrie 2017, în sala sinodală din incinta Reședinței mitropolitane, a avut loc lansarea volumului de articole ale Conferinței Științifice Naționale „Biserica Ortodoxă și Statul, Credință și Cunoaștere”.      La eveniment au participat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei […]

Articole postate de același autor
24110

Taina constă în a învăța să trăiești corect cu omul de alături

Un om a dobândit sensul și scopul vieții atunci când o persoană pe care o iubise și o respectase l-a dezamăgit foarte tare. S-a întâmplat ceva brusc și persoana respectivă la decepționat, ceva s-a prăbușit în sufletul său. Știți ce se întâmplase? Era idolul său. Idol. Omul și-a închipuit că celălalt reprezintă ceva, că este […]