La spo­ve­danie preotul trebuie să asculte ce-i spune Duhul nu să judece după Pidalion

2888

Vreau să le dau un sfat cre­din­cioşilor: să nu-şi aleagă duhovnicul după renu­mele lui, după modă sau după îndemnurile altora. Să mear­gă la Sfânta Liturghie într-o biserică, în alta şi în alta, până vor simţi că se află în comuniune cu preotul de la una dintre ele, că le răs­pun­de la problemele lor, prin predică, fără să-l întrebe.

Şi la acela să se oprească, pen­tru că numai la acel preot se vor putea mărturisi cu ade­vă­rat. De la spovedania to­tală – până la cel mai adânc urât din noi – se por­neşte vindecarea.

Preotul nu este nici procuror, ca să te ches­tioneze, nici judecător, ca să te pedepsească, ci mijlocitor. El este cel prin care îi vor­beşti, de fapt, lui Dumnezeu. E un martor şi un om de ajutor duhov­nicesc.

Precum spune Părintele Rafail Noica: la spo­ve­danie, preotul trebuie să asculte ce-i spune Duhul, nu să judece după Pidalion. Şi dacă Duhul îţi spune împărtăşeşte-l, chiar dacă nu ar fi permis după Pida­lion, atunci împărtăşeşte-l. Iar dacă nu auzi nimic dinspre Duh, nu zi nimic, mai chea­mă-l o dată pe cre­dincios. Dacă asculţi de Dumne­zeu, nu greşeşti şi eşti cu conştiinţa împăcată.

Extras din interviul cu părintele Clement Păunescu, stareţul Mânăstirii Slănic din Argeş


Articole Asemănătoare
3905

Cum trebuie să ne alegem un duhovnic?

Cum îți alegi un cavaler de onoare la nuntă. Am zis că duhovnicul trebuie să fie prietenul Mirelui. De multe ori duhovnicul are și această sarcină în cadrul spovedaniei, de a „peți” pentru celălalt. Aleargă de la unul la altul și-i spune ei: „Vezi că de fapt acela n-a fost bădăran când a făcut asta, […]

Articole postate de același autor
1207

Seminarul profesorilor de religie din raionul Sîngerei

,,Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea” (Nelson Mandela). Marți, 17 mai 2016, în satul Țîplițești, raionul Sîngerei, a avut loc atelierul de formare continuă a profesorilor de Religie cu genericul ,,Lumina învierii – meditație și povățuire spirituală a virtuților creștine”. Seminarul a început cu prezentarea instituției […]