La Reședința Mitropolitană din Chișinău a avut loc Conferința Științifică Națională „Protoiereul Mihail Ceachir un cărturar al Bisericii din Basarabia”

905

La 10 septembrie 2018, în Sala Sinodală din incinta Reședinței Mitropolitane, a avut loc Conferința Științifică Națională „Protoiereul Mihail Ceachir un cărturar al Bisericii din Basarabia”.

Conferința este dedicată celei de-a 80-a aniversări din data trecereii la Domnul a protoiereului Mihail Ceachir (1861–1938).

În dimineața zilei, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o Panihidă la mormântul prot. Mihail Ceachir, din Cimitirul Central al Capitalei.

La evenimentul organizat de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul Patrimoniului Cultural și Comitetul executiv al Unității teritorial-autonome Găgăuzia, au participat: Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei și alți clerici.

Din partea Academiei de Științe au fost prezenți Vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Academician Ion Guceac, acad. Victor Țvircun, AŞM, însoțiți de un grup de cercetători din cadrul AȘM.

„De la independența Republicii Moldova se încearcă scoaterea din anonimat a mai multor personalități ale Bisericii. Un nume de referință este părintele Mihail Ceachir.

Protoiereul Mihail Ceachir a activat în Chișinău, fiind arhicunoscut în mediul cultural-spiritual din Basarabia interbelică. A fost un slujitor și un dascăl consacrat, cultivând învățăceilor cuvântul lui Dumnezeu. Circa 35 de ani a slujit la capela Întâmpinarea Domnului a Seminarului Teologic, a publicat în presa bisericească a vremii și a susținut viața duhovnicească a sute de credincioși.

Un aspect mai puțin cunoscut și elucidat în ultima vreme este contribuția slujitorului la propovăduirea Ortodoxiei în rândul găgăuzilor. De aici și cinstea de care se bucură în aceadtă regiune a țării, fiind numit un adevărat „Apostol al găgăuzilor”.

Astfel, salutăm inițiativa cercetătorilor din cadrul Academiei de Științe a Moldovei de a retipări din scrierile părintelui și a le traduce în limba rusă pentru un public mai larg de cititori”, a subliniat ÎPS Mitropolit Vladimir, în cuvântul de deschidere.

A urmat ședința plenară, moderată de dr. hab. Victor Țvircun, după care în închiderea lucrărilor conferinței s-a desfășurat ședința de totalizare.

La final, s-au adus mulţumiri organizatorilor, iar fiecare participant a plecat cu o mapă consacrată evenimentului și volumul conferinţei – Protoiereul Mihail Ceachir, articole privind istoria și cultura găgăuzilor din Basarabia publicate în revista „Viața Basarabiei”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1298

În parohia „Sf. Cuv. Onufrie” din s. Brăviceni, r. Orhei a avut loc o Conferință dedicată temei ființei umane

La data de 23 noiembrie 2018 în incinta bisericii „Sf. Cuvios Onufrie” din satul Brăviceni, r. Orhei, cu ajutorul lui Dumnezeu, la inițiativa și cu stăruința Directorului Gimnaziului din sat, dna Raisa Matenco, în colaborare cu parohul bisericii, prot. mitr. Roman Leu, s-a organizat Conferința internațională cu tema: ,,OMUL-FIINȚĂ-PERSOANĂ-IPOSTAS”, ediția I. Întâlnirea a fost moderată […]

Articole postate de același autor
3140

Cei doi prieteni: „Dă” şi „Primește”

Odată, când făceau niște reparații și aveau multe cheltuieli, un frate s-a gândit să recomande Starețului să „frâneze”, fie și temporar, multa milostenie pe care o făcea. Atunci Starețul, om simplu , dar înțelept, i-a povestit despre acel egumen care, deși la început dădea milostenie îmbelșugată, atunci când s-a întâmplat să aibă niște cheltuieli mai […]


Foto