La Mănăstirea Japca au început lecturile mănăstirești

997

Marți, 27 iulie 2021, în cadrul primei ediții a evenimentului științific ”Lecturi Mănăstirești, JAPCA”, a fost abordat subiectul valorificării patrimoniului istorico-spiritual al Mănăstirii Japca. Au vorbit invitații: Ion Eremia, prof. univ. dr. hab, șeful Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie din cadrul Facultății Istorie și Filosofie, USM și Ion Valer Xenofontov dr. și cercetător îndrăgostit de istoria Mănăstirii Japca.

”Ne-am adunat în zilele acestea un grup de oameni care sunt mai aproape de domeniul istoriei, și cred că lucrul acesta este firesc pentru că mai întâi istoricii deschid calea pentru cercetare. Chiar dacă sunt încă niște încercări de a valorifica patrimoniul Mănăstirii JAPCA, deja este un bun început.” (...) ”Mănăstirea Japca are ceva aparte, este un Athos, un Ierusalim al nostru, pentru că am observat nu doar rezistența, dar și viața, persoanele înduhovnicite de aici. Adesea noi ne axăm pe ziduri, pe icoane, ș.a.m.d., și ne scapă din vedere oamenii, ca să ne dăm seama până la urmă că omul sfințește locul.” - Preot Octavian Moșin.

La final, Stareța Mănăstirii Egumenia Parascheva (Gușan) a mulțumit invitaților: ”Vreau să mulțumesc din suflet dlui Eremia și dlui Ion Xenofontov pentru istoria prezentată a mănăstirii. Avem o istorie bogată și poți sta trei zile la rând să povestești și să descoperi tot mai multe și mai multe. Deseori le vorbesc maicilor și le îmbărbătez, amintind de curajul acelor Maici și Părinți care au trecut prin multe greutăți ca să păstreze această mănăstire deschisă și să avem azi ceea ce avem. Pentru noi e o bucurie și o binecuvîntare prezența D-stră în Mănăstirea noastră.”

Au urmat discuții legate de valorificarea acestui așezământ monahal, precum și diverse întrebări privind istoricul Mănăstirii  Japca.

În după amiaza zilei, participanții la eveniment au vizitat complexul ecleziastic Cuhureștii de Sus.

Sursa: Mănăstirea Înălțarea Domnului, Japca


Articole postate de același autor
680

Slujbă Arhierească în Duminica Floriilor la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stîlparilor, este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor. Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, […]