La Catedrala mitropolitană au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului „Adormirea” și sfintele moaște ale Sfântului Luca al Crimeei

1644

În Duminica a XIX-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău au fost aduse spre închinare credincioșilor, Icoana Maicii Domnului „Adormirea” și sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, de la Lavra Pecerska din Kiev (Ucraina).

Sfințeniile au fost întâmpinate în dimineața zilei, de către ÎPS Mitropolit Vladimir, dimpreună cu preoți și numeroși credincioși.

În timpul Serviciului divin, întreaga suflare a avut deosebita ocazie de a înălța rugăciuni Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, făcătorul de minuni, ca să mijlocească înaintea Tronului Ceresc, pentru vindecare, iertare de păcate și mântuire.

Amintim, că sfințeniile se vor afla în incinta Catedralei mitropolitane, în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie.

* * *

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

Preasfântă stăpână, de Dumnezeu Născătoare, departează de la noi, păcatoșii și nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoștiința, lenevirea și toate gândurile cele rele și viclene, urâte și defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase și de la sufletele noastre cele întinate și de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre și ne ajută că neputincioși suntem. Ferește-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene și de toate faptele cele rele, din noapte și din zi și ne izbăvește de ele. Că preabinecuvântat și preamărit este numele tău cel sfânt, în cer și pe pământ, în vecii vecilor. Amin

* * *

Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeii,

făcătorul de minuni, pentru cei ce sunt bolnavi

Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

sursa mitropolia.md


Articole postate de același autor
6218

Copiii cu autism pot trăi fericiți și pot avea vieți împlinite

Autismul reprezintă o tulburare care provoacă drame în familiile celor afectaţi. Deşi în prezent se cunoaşte tot mai mult despre această afecțiune, ea nu se vindecă, nu „scapi” niciodată de autism. Copiii autişti îşi pot îmbunătăţi starea datorită programelor de interventie timpurie. Esenţial în acest proces este diagnosticarea precoce (în primii 2-3 ani de viaţă) […]