Iubirea fără de răspuns e și ea o fericire

1990

Odată un om mi s-a destăinuit astfel: "Am iubit. Și nu voi mai iubi niciodată. De fiecare dată când am avut acest sentiment, de fiecare dată, drept răspuns am fost rănit". Da, e trist. "Am iubit, dar am fost trădat". E suficient să pornești radioul și toate cîntecele au acest laitmotiv.

Iubirea în sine înseamnă viață și fericire. Problemele încep atunci când așteptăm reciprocitate. Aici e izvorul tuturor suferințelor. Atunci cînd iubesc, în mod inevitabil mă bucur. Dacă iubesc și îmi doresc cu tot dinadinsul să fiu și eu iubit, atunci, nefiind iubit reciproc, încep să sufăr.

Dar în iubirea adevărată nu contează deloc dacă cel pe care îl iubim ne răspunde cu aceeași iubire sau nu. Iubesc, pentru că vreau să trăiesc, să mă bucur și să fiu fericit. Atît. Nu aștept să-mi dai iubirea ta în schimbul iubirii mele. Dacă o să mă iubești și tu - o să-ți fiu foarte recunoscător, căci sunt om și sufletul mi se umple de bucurie cînd sunt iubit. Iar dacă nu-mi vei răspunde la iubire, nu voi dispera, nici măcar nu mă voi întrista, ci te voi iubi oricum, poate chiar mai mult.

Pentru că în caz contrar ne vom îmbolnăvi, ne vom ofili. Să ne amintim mereu, deci: omul care cunoaște iubirea lui Dumnezeu, nu are nevoie de recunoștința oamenilor. Dacă are parte de ea, e bine, iar dacă nu - la fel e bine, fără durere, suferințe și drame nefolositoare duhovnicește. Așa se explică de ce sfinții și mucenicii din toate timpurile nu așteptau recunoașterea, mulțumirile și iubirea din partea celorlalți oamenilor.

Socrate, atunci cīnd era certat de cineva, spunea: "Atunci cînd nu sunt de față, spune tot ce vrei despre mine, dacă vrei, dă-mi și niște pumni". Iar noi adesea ne indispunem dacă ni se face o cât de mică observație.

Iubirea este un drum, iubirea este calea. Nu știu în ce punct al acestei călătorii te afli. Poate ești abia la început, poate - undeva la mijloc sau poate ai ajuns deja la final. Indiferent unde te afli, amintește-ți întotdeauna cuvintele Domnului: "Eu sunt Alfa și Omega, Eu sunt Începutul și Sfîrșitul!" De ce anume Alfa și Omega? De ce Începutul și Sfîrșitul? Pentru că începutul și sfîrșitul cuvîntului grecesc "Α-Γ-Α-Π-Ω" (care înseamnă "a iubi") reprezintă anume aceste litere - Alfa și Omega. Cine e Cel care ne vorbește întotdeauna despre și cu iubire? Domnul nostru Iisus Hristos. Sunt cuvintele Lui: "Te iubesc!"

 

Traducere și adaptare: Irina Burcă

Sursa: pravmir.ru


Articole postate de același autor
405

AVIZ / INVITAȚIE la Conferința ştiinţifică cu participare internaţională – ”Biserica Ortodoxă și implicațiile sale în procesele educativ-culturale din spațiul românesc în secolul al XIX-lea-secolul al XXI-lea”

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul Istoria Românilor, Universală și Arheologie, Institutul de Istorie, Centrul de Studii interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Capela „Întâmpinarea Domnului”, Universitatea de Stat din Moldova, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, organizează Conferința ştiinţifică cu participare internaţională cu tema Biserica Ortodoxă și implicațiile sale în procesele […]