Istoricii Andrei şi Valentina Eşanu au lansat volumul „Chişinăul de altădată”

761

Trecutul şi viitorul capitalei, în două proiecte importante ce au fost lansate joi, 14 octombrie, 2021, la Muzeul de Istorie a Oraşului. Vorbim despre setul de cinci monografii „Chişinăul istoric” şi viitoarele manuale pentru elevi „Oraşul meu”.


Munca de cercetare din ultimii trei ani a oferit neobositului cuplu de istorici, Andrei şi Valentina Eşanu, bucuria de a lansa de Hramul oraşului primul volum din proiectul Chişinăul istoric.

„Ne aflăm în faţa produsului finit, volumul acesta de istorie a Chişinăului de altă dată, de la timpurile cele mai vechi până la apariţia Chişinăului ca aşezare rurală, apoi transformarea lui treptată ca centru comercial şi urban până la devenirea sa unul dintre cele mai importante centre urbane. Cititorii o să găsească lucruri cu totul necunoscute”, afirmă Andrei Eşanu.

„Volumul nostru cuprinde o serie de documente, în total 264, culese din mai multe arhive, atât româneşti, cât şi străine. Cum a fost această muncă? A fost de durată, a fost complicată, dar şi interesantă precum sperăm să fie şi pentru cititori”, spune Valentina Eşanu, doctor în istorie.

O lucrare fundamentală pentru locuitorii Chişinăului şi pentru comunitatea ştiinţifică, astfel apreciază volumul Igor Cereteu, unul dintre recenzenţii proiectului.

„Un volum de informaţie foarte mare. Lor le aparţine şi prima carte despre istoria Chişinăului publicată în 1998, iar în acest volum avem şi informaţie despre toponimul, originea numelui Chişinău, despre localităţile, moşiile care s-au aflat pe teritoriul actualului municipiu Chişinău, despre bisericile din oraş”, a menţionat Igor Cereteu.

„Acest proiect este o premieră, o încercare de a aduce Chişinăul în aria geografiei culturale româneşti. Vor fi cinci volume, cinci platforme culturale care s-au suprapus şi împletit în Chişinău”, specifică Alexandru Corduneanu, coordonator de proiect.

„Cel de-al doilea proiect este „Oraşul meu”. În următorii doi ani ne vom ocupa de elaborarea manualelor. Este vorba de o abordare pluridisciplinară. E vorba şi de geografie, literatură, dezvoltare urbană, arhitectură”, precizează Sergiu Mustaţă, coordonator de proiect.

Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Chişinău pentru o perioadă de trei ani. Volumele sunt realizate sub egida Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici şi a Grupului Civic pentru Patrimoniul Cultural.

Sursa: trm.md


Articole postate de același autor
946

“Să căutăm lumina lui Hristos care luminează tuturor…” Slujire arhierească de Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului la Mănăstirea Curchi

„În munte Te-ai schimbat la Faţă şi pe cât au putut ucenicii Tăi au văzut Slava Ta, Hristoase Dumnezeule, pentru ca, atunci când Te vor vedea Răstignit, să înţeleagă patima Ta cea de bunăvoie şi să propovăduiască lumii că Tu eşti cu adevărat Raza Tatălui.” De praznicul Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop […]


Foto