Învățătoarea joacă un rol foarte important în viața copilului

1773

Părinte Vasile, mulţi părinţi le spun copiilor pe un ton ameninţător, de regulă atunci când sunt agitaţi şi fac prostii: „Nu mergi tu la şcoală, vezi tu acolo cum o să te cumintești”! Aceste ameninţări funcţionează cu siguranţă negativ.

Voiam să mă refer şi la asta. Este un alt motiv pentru care un copil poate merge foarte temător la şcoală. Dacă în clasa întâi şi a doua copilul va găsi o învăţătoare care să ştie să-l încurajeze şi să-i arate dragoste, atunci poate să depăşească această problemă. Dacă însă nu găseşte o astfel se învăţătoare, atunci această ameninţare îl însoţeşte mereu şi îi colorează întreaga legătură de aici încolo cu şcoala.

Aş vrea să subliniez cât de definitoriu şi important este învăţătorul sau învăţătoarea în prima şi a doua clasă de şcoală primară. Este o temă pe care, din nefericire, nici Biserica, nici clasa politică nu o ia în serios.

Nu este exagerat să spunem că, în unele cazuri, persoana care primeşte un copil şi-l introduce în lumea învăţăturii îi influenţează acestui copil întregul traseu în viaţă. Există copii care, deoarece nu au fost abordaţi corect în primele două clase de școală, nu și-au mai revenit niciodată. Şi nu vorbesc doar din prisma cunoştinţelor dobândite şi a notelor, ci că nu şi-au mai revenit psihologic niciodată.

 

(Preot Vasile Thermos, Sfaturi pentru o creştere sănătoasă a copiilor, traducere de preot Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, p.176-177)


Articole postate de același autor
1389

Mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol: ”Am văzut nu numai ororile războiului, dar și umanitatea oamenilor„

La război m-am întâlnit cu oameni de rând care și-au dat cămașa de pe ei, văzând suferința altor oameni, a spus ierarhul BOUkr. Mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol, arhiereul conducător al Eparhiei de Zaporojie din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care împreună cu preoții eparhiei a însoțit caravana umanitară pentru Mariupol, într-un interviu a notat […]