Învățătoarea joacă un rol foarte important în viața copilului

1315

Părinte Vasile, mulţi părinţi le spun copiilor pe un ton ameninţător, de regulă atunci când sunt agitaţi şi fac prostii: „Nu mergi tu la şcoală, vezi tu acolo cum o să te cumintești”! Aceste ameninţări funcţionează cu siguranţă negativ.

Voiam să mă refer şi la asta. Este un alt motiv pentru care un copil poate merge foarte temător la şcoală. Dacă în clasa întâi şi a doua copilul va găsi o învăţătoare care să ştie să-l încurajeze şi să-i arate dragoste, atunci poate să depăşească această problemă. Dacă însă nu găseşte o astfel se învăţătoare, atunci această ameninţare îl însoţeşte mereu şi îi colorează întreaga legătură de aici încolo cu şcoala.

Aş vrea să subliniez cât de definitoriu şi important este învăţătorul sau învăţătoarea în prima şi a doua clasă de şcoală primară. Este o temă pe care, din nefericire, nici Biserica, nici clasa politică nu o ia în serios.

Nu este exagerat să spunem că, în unele cazuri, persoana care primeşte un copil şi-l introduce în lumea învăţăturii îi influenţează acestui copil întregul traseu în viaţă. Există copii care, deoarece nu au fost abordaţi corect în primele două clase de școală, nu și-au mai revenit niciodată. Şi nu vorbesc doar din prisma cunoştinţelor dobândite şi a notelor, ci că nu şi-au mai revenit psihologic niciodată.

 

(Preot Vasile Thermos, Sfaturi pentru o creştere sănătoasă a copiilor, traducere de preot Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, p.176-177)


Articole postate de același autor
699

ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat slujba de sfințire a Prestolului bisericii de iarnă cu hramul în cinstea „Sfinților Trei Ierarhi” din s. Budăi, r-nul. Telenești

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat sâmbătă, 12 februarie 2022, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în parohia cu hramul în cinstea „Sf. Arh. Mihail și Gavrii” din s. Budăi, r-nul. Telenești. Astăzi, 30 ianuarie/12 februarie, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură […]


Foto