Înălțarea Domnului, sărbătorită prin slujbă arhierească, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

730

Joi, 2 iunie 2022, de Slăvita Sărbătoare, Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni.

În dimineața Ierarhul a fost întâmpinat festiv de către slujitorii și credincioșii prezenți, dar și de câteva grupuri de copii ai Grădiniței „Guguță”, nr. 10, din mun. Ungheni. Astfel, după ce Dna Emilia CUCURUZAC, Directoarea instituției menționate, l-a felicitat pe Ierarh cu Sfânta Sărbătoare, minunații copilași au prezentat excepțional programul ce l-au avut pregătit pentru acest moment de întâmpinare a Ierarhului.

De menționat e faptul că după acest moment de întâmpinare, Ierarhul a înfăptuit un act civic, pedagogic, întrucât luându-i pe copilași, cu florile ce le aveau în mâini, s-a deplasat la Complexul memorial, din proximitatea Catedralei Episcopale, unde au depus florile, deoarece după o veche tradiție bisericească, de Înălțarea Domnului sunt pomeniți și eroii care au căzut pe câmpurile de luptă.

După aceasta Înaltpreasfinția Sa a împărțit cu generozitate dulciuri tuturor copiilor ce au participat la acest moment festiv de întâmpinare.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește peste omenire, cerându-se totodată sănătate și pace pentru toți oamenii.

La final Înaltpreasfinția Sa, a felicitat părintește, cu Sfânta sărbătoare pe credincioșii prezenți.

Totodată Înaltpreasfinția Sa a menționat: „Înălţarea cu trupul la cer a Domnului nostru Iisus Hristos este evenimentul care adevereşte încă o dată şi completează slăvită Sa Înviere din morţi. Cel pe care moartea nu a putut să-l învingă, în prezenţa Apostolilor Săi, se ridică la cer, dovedindu-se încă o dată şi pentru totdeauna stăpân al legilor firii.

Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului Hristos înseamnă cea mai înaltă demnitate la care poate fi ridicată firea noastră umană şi prin aceasta ne sunt date nouă posibilităţi fără margini. Peste orizontul strâmt al păcatului şi al morţii, pentru om răsare acum soarele neapus al îndumnezeirii Sale. Trupul înviat şi înălţat la cer al Domnului nostru Iisus Hristos este cea mai sigură garanţie a vieţii noastre veşnice…

Cu praznicul de astăzi încheiem şi noi zilele de bucurie de după strălucita înviere din morţi a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. îmbărbătându-ne ca şi Apostolii, să ne lăsăm cuprinşi de cealaltă sfântă bucurie, că Mântuitorul stă acum veşnic Arhiereu pe tronul slavei, mijlocind la Tatăl mântuirea noastră. Acest fapt să ne umplem de nădejde că, stând în ceruri alături de Tatăl şi de Sfântul Duh, Mântuitorul este totuşi mereu prezent în mijlocul nostru în Sfânta Euharistie, chezăşia învierii noastre.” (Diac. asist. Viorel Ioniță)

După cuvântul de învățătura, Ierarhul a felicitat-o cu împlinirea a 34 ani de viață, pe preoteasa Liliana ROTARI, dorindu-i sănătate, spor și ajutor în lucrarea faptelor mântuitoare.

Răspunsurile liturgice au fost date armonios de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

Menționăm că la ora 6, în Catedrala Episcopală a fost săvârșită prima sfântă Liturghie, de către Prot. Ștefan RÎMBU.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1022

Pavecernița Mare și cea de-a doua parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca

Preasfințitul Ioan al Sorocii, Episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei a oficiat marți, 16 martie, Slujba Pavecerniței Mari, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca, în cadrul căreia a citit a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. La final, Episcopul Ioan a rostit un cuvânt de învățătură prin care a explicat de ce acest Canon […]