IN MEMORIAM Nicolae DABIJA: Atelierul „Lecturi spirituale” dedicat cărții „Tema pentru acasă”

1927

Duminică, 25 iulie 2021, a avut loc o nouă întâlnire de suflet din cadrul Atelierului de LECTURI SPIRITUALE, al proiectului național de parteneriat educațional, desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

Atelierul a adus în prim plan cartea multregretatului scriitor Nicolae DABIJA - „Tema pentru acasă”, apărută la sfârșitul anului 2009, la Iași. Deși este cartea cu care autorul debutează ca prozator, ”Tema pentru acasă” devine în scurt timp cel mai bun roman despre dragoste, viață și moarte, durere și revelații, credință și Dumnezeu.

Organizatorii atelierului, părintele Sergiu BOLDIRESCU și doamna dr. Mariana MARIN, au ținut să menționeze că proiectul ”LECTURI SPIRITUALE” este un proiect de suflet și are scopul de a promova și a educa atitudini pozitive față de lectură, la general, și față de lectura spirituală, în particular, prin dezvoltarea unor abilități de viață, a relaţiilor sociale între copii și adulți.

Totodată, proiectul ”Lecturi spirituale” vine să faciliteze schimbul de bune practici între cadrele didactice, prin identificarea, stimularea, valorificarea abilităților de lectură conștientă şi promovarea talentului literar-artistic al elevilor din instituțiile educaționale participante, privind rolul lecturii conștiente, de plăcere și duhovnicești în dezvoltarea personalității și cultivarea abilităților de învățare pe tot parcursul vieții.

Invitații speciali ai acestei ediții au fost:
Pr. Octavian Moșin, conf. univ., responsabil de Muzeul „Nicolae Dabija”, USM;
Ludmila Iftodi, învățătoare, gr. didactic I; IPG Lalova, r. Rezina;
Tambur Cristina, dir. IPLT ”Mihai Eminescu”, or. Fălești;

Călugărescu Tatiana, șef bibliotecă, IPLT „M. Eminescu”, or. Fălești.

”În toate scrierile sale, predomină tema credinței, a dragostei, a jertfei, a lucrării virtuților. Acest scriitor a fost născut pentru Dumnezeu și pentru societatea care a dus lipsă de cele sfinte, pentru că s-a născut la locul și la timpul potrivit. A inspirat și va inspira încă multe generații. Nicolae DABIJA a avut ceva aparte în firea sa, a avut acel sâmbure al credinței. A fost un om duhovnicesc, a trăit săptămână de săptămână, aproape de Biserică, a știut să se roage...”, a menționat părintele Octavian MOȘIN.

Invitații au primit diplome de excelență pentru lucrarea de valorificare a cărții și operei maestrului Nicolae DABIJA.

Mai jos puteți urmări atelierul integral:

 

Articole postate de același autor
1513

Comunicatul Mitropoliei cu privire la cazul de la Mănăstirea Nicoreni

La data de 30.01.2021, în extravilanul satului Nicoreni, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie” din satul Nicoreni. Cadavrul acestuia a fost transportat spre expertiză medico-legală. Alte circumstanțe se stabilesc. Direcția mitropolitană a luat act cu tristețe și regretă mult cele întâmplate. Cazul, fiind de natură penală, ţine de […]