În Duminica Orbului, Preasfințitul Episcop PETRU, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

155

În a VI-a duminică după Paști, numită și Duminica Orbului, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

Alături de Ierarh au liturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei împreună cu creștinii veniți la rugăciune.

”Acestea sunt cuvintele ce urmează imediat textului evangheliei de astăzi, pericopa în care Iisus Hristos vine și, ca un act suplimentar la creație — arătîndu-Și, ca la Facere, puterea de Demiurg — adaugă tina pe ochii orbului care, în virtutea planului lui Dumnezeu, nu se născuse „întreg”. Ca la creație, cînd Dumnezeu l-a făcut pe om din tină, și astăzi, printr-un act „reparatoriu”, Domnul vine și desăvîrșește ființa orbului.

Este o evanghelie pe care o auzim în fiecare primăvară, în ultima duminică din perioada pascală, o evanghelie simplă, la prima vedere, și pe care mulți o știm aproape pe de rost, dar care stîrnește, totuși, multe întrebări.

Iată, de exemplu, o primă întrebare, ce s-ar putea pune, ar fi chiar aceea pe care au pus-o și ucenicii: „Învățătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinții lui, de s-a născut orb?” Și a răspuns Hristos: „Nici el n-a păcătuit, nici părinții lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu“. Și, într-adevăr, lucrarea lui Dumnezeu S-a preaslăvit, pentru ca, în fața tuturor — și a celor care L-au primit și a celor care au cîrtit; și a celor care s-au bucurat, și a celor care L-au renegat — Iisus Hristos a săvîrșit această minune, spre mirarea tuturor: „Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naștere”.

 

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Sursa: episcopia-ungheni.md

 


Articole Asemănătoare
1442

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil cinstiți la Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

Marți, 21 noiembrie  2017. Cînd întreaga Biserică Ortodoxă face pomenirea Soborului Maimarilor Voievozi ai oştilor cereşti Mihail şi Gavriil, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevschi” din municipiul Ungheni. În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat de un grup de copilași din Grădinița Creșă nr. 10 din […]

Articole postate de același autor
799

Dacă oamenii ar păzi poruncile lui Hristos, ar fi Raiul pe pământ

Iubirea nu se îngrijeşte de vreme şi are totdeauna putere. Unii cred că Domnul a suferit pentru oameni din iubire, dar cum nu găsesc această iubire în sufletul lor, aceasta li se pare că ar fi o poveste de demult. Dar când sufletul cunoaşte iubirea lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, atunci el simte lămurit că […]