În Duminica dinaintea Botezului Domnului PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

789

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Evanghelia Duminicii dinaintea Botezului Domnului, luată din Evanghelia după Marcu (1, 1-8), cuprinde o sinteză a ceea ce a reprezentat activitatea Sfântului Ioan Botezătorul şi misiunea lui de Înaintemergător şi pregătitor al venirii lui Iisus.

Această Duminică vine cu un mesaj care ne invită la pocăință, care pare să sune puțin trist în contrast cu bucuria pe care mulți o asociază cu sărbătorile începutului de an. Însă dacă pentru unii oameni pocăința sună „trist”, este cel mai mare prilej de bucurie pentru Dumnezeu. Despre aceasta ne spune un cuvânt al Mântuitorului: „Zic vouă: … în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăiește, decât pentru nouăzeci și nouă de drepți, care n-au nevoie de pocăință!” (Luca 15,7).

Este extrem de important de reținut faptul că predica Sfântului Ioan Botezătorul, și cea a Mântuitorului Hristos, nu doar se începe, dar este și rezumată într-o singură frază: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!“ (Matei 3,2; 4,17).

În cadrul Sfintei Liturghii PS Siluan a adresat un cuvânt de învățătură către cei prezenți. „Prin această Duminică Biserica ne pregătește de slăvitul Praznic al Botezului Domnului și Mântuitorului nostru. Sfântul Ioan Botezătorul, despre care ne vorbește pasajul evanghelic de azi, îi îndemna pe oameni la pocăință, pregătindu-i  pentru venirea Mântuitorului, amintindu-le lor și nouă tuturor că fără pocăință nu putem fi vrednici de a primi harul care ni se împărtășește la Botezul Domnului. Să medităm și noi la calea trebuie s-o parcurgem pentru a ne întâlni și a-L primi pe Dumnezeu,” a menționat Preasfinția Sa.

“Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărația Cerurilor!” sunt cuvintele cu care atât Înaintemergătorul Domnului, cât și Mântuitorul Hristos Însuși și-au început propovăduirea în lume. Sunt cuvinte care și astăzi răsună cu aceeași forță pentru aceia dintre noi care mai caută Calea, Adevărul și Viața.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1660

Predică Părintelui Ilie Cleopa la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

„Fiul al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormântul tău din Patras chemi popoarele la Dumnezeu și acum ne-ai umplut de bucurie că în România iarăși ai venit, unde pe Hristos Domnul l-ai propovăduit.” (Condacul Sfântului) Iubiți credincioși, Astăzi, la 30 […]