În Duminica a VIII-a după Rusalii, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a liturghisit la Mănăstirea Curchi

1786

„Hristos Domnul, nu rămâne niciodată dator celui care cu credință, cu smerenie și cu dragoste Îi ascultă învățătura Sa și o îndeplinește”. (PS Siluan, Episcop de Orhei)

Sărbătoare aleasă a fost în această duminică, 17/30 iulie 2017, în ziua pomenirii Sfinților Părinți de la 6 Sinoade Ecumenice și a Sfintei M. Mț. Marina (Margareta) (IV), la Mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din s. Curchi, r-nul Orhei.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Egumen al acestei mănăstiri. Alături de ierarh, în Biserica centrală a Mănăstirii Curchi, a slujit și un sobor de preoți și diaconi.

În această duminică a VIII-a după Rusalii, în biserici și mănăstiri s-a citit pericopa evanghelică a Înmulțirii pâinilor.

Zecile de credincioși ce au participat la slujbă au primit nu doar binecuvântarea ierarhului, ci și câteva îndemnuri duhovnicești din partea Preasfințitului Episcop Siluan, care le-a explicat în cuvântul de învățătură, rostit după citirea pericopei evanghelice, importanța Sfintei Împărtășanii, pe care Preasfinția Sa a numit-o  „ospățul credinței”:

„Dragi credincioși, desprindem din această minunată istorisire evanghelică mai multe lucruri frumoase, pilduitoare și necesare nouă celor de astăzi. Întâi de toate învățăm din această istorisire evanghelică că, atunci când ne aflăm în răbdare și cu credință, alături de Domnul Iisus Hristos, ascultându-I cu sfințenie învățătura Sa, toate ale noastre se fac ca o îndestulare, pentru că Hristos Domnul, nu rămâne niciodată dator, celui care cu credință, cu smerenie și cu dragoste Îi ascultă învățătura Sa și o îndeplinește.

Desprindem din aceasta și iubirea cea mare a Domnului Iisus Hristos față de om. Se cuvine ca și noi, așa cum au făcut ucenicii îndemnați de Domnul , să ne atârnăm cu multă băgare de seamă și cu luare aminte, față de creatură, față de pâinea noastră cea de toate zilele, pe care ne-o oferă nouă spre mâncare și care ne-a lăsat-o nouă ca simbol al Trupului Său cel Sfânt și Dumnezeiesc.

Și în cele din urmă, învățăm că se cuvine în zilele de duminici și sfintele sărbători, care sunt popasuri în urcușul nostru duhovnicesc, să nu fim în alte părți decât în Sfânta Biserică, care este locul întâlnirii noastre cu Hristos Domnul, cu Care ne unim în chip direct prin împărtășirea cu Sfânta Euharistie – ospățul credinței”, a arătat Preasfinția Sa.

În încheiere, PS Siluan a adresat un îndemn de întărire și încurajare credincioșilor prezenți, în drumul nevoințelor duhovnicești: „Vă doresc ca aceste popasuri spirituale să se facă spre întărirea credinței noastre, pentru că trăim timpuri grele, trăim timpuri când necazul și suferința celui de lângă noi ne este străin, învățând din această pericopă de astăzi de la Domnul Iisus Hristos și ucenicii Săi, care au fost cuprinși de milă față de oamenii care au venit ca să-L asculte pe Hristos. Astfel, și noi să înțelegem și să nu trecem cu nepăsare pe lângă durerea și necazul fratelui nostru, și când avem posibilitatea să-l ajutăm, cunoscând că tot ce facem  pentru aproapele, facem pentru și spre slava lui Dumnezeu,  și făcând acestea ne vom numi fii ai Celui Prea Înalt. Amin.”

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc al mănăstirii, condus de dl Dumitru Buga.

 


Articole Asemănătoare
1872

În Duminica a VIII-a după Cincizecime și a sărbătorii Scoaterii Sfintei Cruci, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Duminica a VIII-a după Cincizecime coincide în acest an cu prăznuirea Scoaterii cinstitului lemn al Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului nostru Iisus Hristos, precum și cu cinstirea martiriului Sfinților 7 frați Macabei, a mamei lor Solomoni și a dacălului lor Eleazar, sărbători ce marchează începutul postului Adormirii Maicii Domnului. Cu acest prilej, […]

    Articole postate de același autor
    2760

    Pelerini moldoveni pe urmele Mântuitorului, în Țara Sfântă, la râul Iordan

    Duminică, 10 decembrie 2017, în contextul pelerinajului în Țara Sfântă, ÎPS Mitropolit Vladimir, însoțit de PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, PC Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, PC Părinte Arhimandrit Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana, Prot. mitr. Oleg Vieru, directorul Centrului de Pelerinaje „Pelerinul Ortodox”, preoți și mireni din cadrul Mitropoliei Moldovei, […]