Hramul Catedralei Episcopale din mun. Ungheni „Sfîntul Kneaz Alexandru Nevski” sărbătorit prin slujbă arhierească

670

Sîmbătă, 12 septembrie 2020, Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a-și sărbători ocrotitorul ceresc, pe Sfântul Binecredincios Mare Kneaz Alexandru Nevski.

Serviciul divin a fost săvârșit de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul Episcop Petru, înconjurat de un ales sobor de preoți şi diaconi slujitori.

În timpul vohodului mic mai mulți clerici au primit înalte distincții bisericești.

După înconjorul tradiţional al Catedralei şi citirea celor 4 evanghelii a fost săvârşit un Tedeum pentru sănătatea tuturor ctitorilor, ostenitorilor şi binefăcătorilor Catedralei Episcopale.

Menționăm că Preasfinția Sa a oferit distincții onorifice următoarelor persoane: Domnului Alexandru Ambros – Medalia Eparhială „Cuvioasa Parascheva”; Domnului Alexandru Machedon – Medalia Eparhială „Sf. Knz. Alexandru Nevschi”, gradul I; Domnului Veceaslav Bălan, Medalia ”Sf. Ap. Petru și Pavel”.

După aceasta Preasfinţitul Petru, a fost felicitat din partea slujitorilor Catedralei, a corpului ipodiaconal și a colaboratorilor de Prot. Ştefan Rîmbu, clericul Catedralei Episcopale, de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, dar şi de numeroşi preoţi şi credincioşi.

La final Ierarhul a mulțumit pentru doririle de bine, felicitând la rându-I întreaga comunitate a credicioșilor, parohieni ai Catedralei Episcopale din municipiul Ungheni.

Totodată, Preasfinţia Sa a menţionat şi importanţa cinstirii Sfântului Kneaz Alexandru Nevschi – de la naşterea căruia se împlinesc 800 de ani – remarcând credinţa, virtuţile şi faptele bune ce i-au caracterizat trăirea sfântului Alexandru, trăire pe care trebuie şi noi, fiii duhovniceşti ai acestei Catedrale, să o avem, dacă dorim să avem ajutorul şi mijlocirea înaintea lui Dumnezeu, a sfântului pentru noi.

De asemenea, Ierarhul a specificat şi câteva momente legate de împlinirea a 115 ani de la prima Sfântă Liturghie în această Catedrală, întrucât construirea acestui sfânt locaş a fost începută în 1903 şi finisată în 1905, când a şi fost săvârşită prima liturghie.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, condus de Dna Iozefina Vizitiu-Gajim.

În loc de agapa obișnuită, de după săvârșirea Sfintei Liturghii, au fost împărțite credincioșilor caserole cu bucate pregătite corespunzător.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
852

Sfânta Liturghie praznicală la mănăstirea „Sfântul Cneaz Vladimir” din Horești, de ziua hramului

Marți, 15/28 iulie 2020, în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Chiric și Iulita (305) și a Sfântului întocmai cu Apostolii Mare Cneaz Vladimir (1015), mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horești, r-nul Ialoveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul ceresc. La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului […]


Foto