„Fiţi următori ai lui Hristos!” Liturghie arhierească de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Mănăstirea Curchi

1835

Vă îndemn, deci, fraţilor, pentru îndurările lui Dumnezeu, să înfăţişaţi trupurile voastre ca pe o jertfă vie, sfântă, bine plăcută lui Dumnezeu, ca închinarea voastră cea duhovnicească, Şi să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit. (Rom. 12, 1-2)

În ziua prăznuirii Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

În timpul sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Ştirban Vitalie.

Îi prăznuim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unul a fost „pironit pe cruce”, iar celălalt „a murit de sabie”, și ne-au lăsat propria lor pildă, ca să știm ce reprezintă viața creștină. Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este mărturia cea mai evidentă a lucrării lui Dumnezeu în viața oamenilor. Acești apostoli au dus o viață asemănătoare, au vărsat sângele lor împreună, amândoi au dobândit coroana cerească și au făcut din această zi o zi sfințită pentru toți creștinii. Amândoi au călcat pe urmele lui Hristos până în moarte, luptând lupta cea bună, păstrând credința și încre­dințându-se în mâinile Dumnezeului Atotțiitor.

Printele Petroniu Tănase ne spune: „ca să slujeşti lui Hristos, sa să fii ucenic al Lui, trebuie să fii mistuit de dragostea Lui, trebuie să suferi şi să te răstigneşti împreună cu El; să-ţi răstigneşti toate patimile şi stricăciunile din tine. Aşa au slujit Apostolii şi toţi sfinţii, pe care Biserica ni-i pune înainte, pildă de urmat. Fiţi următori ai mei, precum şi eu sunt al lui Hristos”, ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel astăzi, iar Hristos ne cheamă azi şi de-a pururea ca şi pe Petru: „Veniţi după Mine şi Eu vă voi odihni pe voi, că jugul Meu este bun şi sarcina Mea uşoară.”

Apostolii ne însuflețesc, ni-L fac pe Dumnezeu prezent, pentru că L-au primit și au trăit în Sfântul Duh. Troparul sărbătorii de astăzi ne spune că Apostolii Petru și Pavel au fost arătați învățători ai lumii, întâi-șezători pe scaun printre apostoli și printre sfinți și că mijlocesc pentru noi, dăruind pace în inimile noastre și mila lui Dumnezeu.

Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
500

Protopopiatul Strășeni a găzduit sesiunea de informare cu privire la implementarea proiectului „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu”

Marți, 11 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove,  Protopopiatul de Strășeni a găzduit în incinta Bibliotecii Publice Municipale, sesiunea de informare cu privire la implementarea proiectului „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu” în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de […]