Festivalul pascal ”Cu noi este Dumnezeu” la Soroca

1763

În Vicariatul Soroca s-a stabilit o tradiție bună – Festivalul Pascal ”Cu noi este Dumnezeu”, care se desfășoară după Învierea Domnului.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir și cu participarea PS Episcop Ioan de Soroca, vicar mitropolitan, la 18 aprilie, în palatul raional de cultură s-a desfășurat o nouă ediție a festivalului-concurs.

La eveniment au fost prezenți dl Ghenadie Muntean, președinte al raionului, funcționari publici din Soroca, slujitori și credincioși din cuprinsul vicariatului.

Prima etapă a evenimentului a presupus o expoziție de desene la tema Învierii Domnului și icoane, iar unele colective artistice au organizat și mese pascale, incluzând mâncăruri specifice zonei la Sf. Paști.

A urmat festivalul-concurs de cântare sacră, la care au participat zeci de coruri din cuprinsul raionului Soroca. Cele mai reușite cântări ale colectivelor corale au fost menționate cu diplome și premii din partea vicariatului și a secției cultură din cadrul raionului.

”Fiecare în parte contribuie la atmosfera sărbătorii. A treia zi după Sf. Paști ne adunăm toți slujitorii Vicariatului Soroca la o Liturghie în catedrala urbei. Apoi invităm gospodinele creștine din diverse sate, care vin în port popular, cu mâncăruri tradiționale specifice perioadei și locului, precum și cu alte lucrări pascale. Acestea se regăsesc în festivalul-concurs, care presupune atât expoziție, cât și cântare religioasă.

Prin astfel de măsuri ne cunoaștem, ne apropiem, împărtășim bucuria Învierii... mărturisim că suntem vii în credință.”, a menționat Episcopul Ioan.

”Se zice că fiecare familie reprezintă o celulă a Bisericii. Cât de frumos arată părticelele ce se adună din fiecare parohie pentru a-l slăvi pe Hristos Cel Înviat. Ne convingem de realitatea că unde sunt mai mulți adunați în același duh și Dumnezeu își arată mai evident mila, harul și ajutorul.

Cele mai curate mădulare ale Bisericii sunt copiii. Astăzi aceștia ne-au uns sufletele cu cântări izvorâte din adâncul inimii.

Credința trebuie nu doar a fi trăită, ci și mărturisită.  Credem că acest festival este o modestă mărturisire a râvnei noastre creștinești”, ne-a spus părintele Nicolae Craveț, protopop de Soroca.

Evenimentul a încheiat prin înmânarea premiilor și prin intonarea cântării ”Hristos a Înviat”.

Preot Octavian Moșin

 

 


Articole postate de același autor
1807

Când Sfinții întorc pelerinajul…

E vremea în care Sfinții ne întorc pelerinajul. De ani buni, din 1947, Sfânta Paraschiva nu a mai ieșit din Iași. Sfinții au fost căutați de oameni. Ca niște bunici ai sfințeniei ce-și primeau nepoții de har în vizită. Și au fost mereu batjocoriți. Și ei și cei care-i vizitau plini de nădejdi. Umiliți și […]