Facebook și viața duhovnicească

2816

Hristos a înviat, respectabili cititori! M-am gândit să "vă dau puțin de gândit" în privința prezenței dumneavoastră pe rețeaua socială "națională", care este rețeaua Facebook. Sunt multe rețele sociale pe internet, dar știm din surse sigure că românii o preferă pe cea despre care vă scriu acum.

Este bine să "stăm" pe Facebook, este rău?.. Citesc de multe ori critici de genul: "De ce ești în momentul acesta pe Facebook, n-ar trebui să fii la rugăciune, dacă tot te dai așa de mare creștin"?? Și multe alte șicanări de genul acesta.. Bineînțeles, aici criticile "înțeapă" persoane care sunt legate între ele prin același interes, anume viața creștină, pentru că nu poți să trimiți la rugăciune pe un ateu declarat, ci doar pe unul care-și afirmă public credința. 

Facebook-ul este o piață, nimic altceva. Este locul de întâlnire a lumii moderne. Bunicii noștri stăteau la taifas duminica după "slujbă" pe la răscrucile ulițelor. Părinții noștri se întâlneau "la câte o bere rece" și mai discutau.. Noi, cei de azi, ne întâlnim pe.. Facebook!

Așadar, Facebook nu este nici bun, nici rău. Este un spațiu virtual, un loc în care schimbi idei. Dialoguri fără voce, așa.. de la minte la minte. De la suflet la suflet.. Tu poți să-ți faci rețeaua socială și bună și rea. Dar reține, erorile țin de caracterul tău, de patimile tale, nu de instrumentul pe care-l folosești! Pentru că unii fac accidente pe șosea, ce vom spune de-acum, că străzile omoară oameni?? Pentru că unii cad în șanțuri de beți, ne vom răscula împotriva vinului? Cât de bine merge un pahar de vin la o fripturică!.. 

Va să zică, dacă ai patimi sufletești, mai devreme sau mai târziu vor ieși la iveală și pe Facebook. Te vei lăuda. Te vei supăra că nu primești suficientă atenție de la alți utilizatori. Vei deveni de multe ori ridicol în încercarea de a atrage atenția altora. Te vei enerva atunci când ești contrazis. Te vei înroși la față de invidie și vei cleveti, văzând progresele afișate de alții pe Facebook. Vei minți, te vei prezenta altfel decât ești în realitate. Pe Facebook nu vei fi niciodată cel "de zi cu zi", ci vei fi o persoană "șnur"! Vei da sfaturi. Te vei consider vrednic de a-ți impune ideile. Asta, pentru că te crezi deștept. Vei prefera mai degrabă să dai sfaturi decât să te rogi. Te vei îndepărta de Dumnezeu, limitându-te la citiri duhovnicești, și pierzând cu totul rugăciunea. Și cu cât vei descoperi că știi mai multe despre Dumnezeu, cu atât te vei simți mai departe de El, pentru că Dumnezeu nu Se lasă cunoscut prin citiri, ci prin rugăciune.

Lumea de azi este foarte informată, dar în același timp, foarte flămândă de Dumnezeu! Aceasta pentru că nu-L "mănâncă" pe Dumnezeu rugându-se cum trebuie. Astfel, toată informația aceasta de-a valma, imagini, cântări, predici, poezii, toate acestea, pierzând temelia, care este rugăciunea, vor strivi pacea duhovnicească a inimii! Așa cum o casă zidită din materiale grele are nevoie de o fundație puternică, tot la fel și omul modern care se umple de cunoștințe teologice de pe internet are nevoie de rugăciune puternică! De nu.. se prăbușește.

În concluzie, au dreptate cei care ne iau în râs pe noi, "pocăiții de pe Facebook"?.. Nu știu.. Depinde de noi.. Dacă știm să ne oprim la timp, atunci Facebook pentru noi devine o bibliotecă foarte bogată și mereu accesibilă, la îndemâna tuturor. Dar dacă ne lăsăm mânați de patimi duhovnicești atunci când "navigăm".. da, s-ar putea să ne "spargem" precum catargele din poezia lui Mihai Eminescu!

Dumnezeu să ne lumineze!
Hristos a înviat!

Preotul Sorin Croitoru 


Articole Asemănătoare
3854

Un student a fost exmatriculat pentru că și-a manifestat pe Facebook dezacordul cu căsătoriile homosexuale

Felix Ngole, un masterand britanic de 38 de ani, tată a patru copii, și-a exprimat simpatia pentru Kim Davis, funcționara districtuală americană din Kentucky, care a fost condamnată la închisoare pentru că a refuzat să elibereze certificate de căsătorie, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat căsătoriile între persoane de același sex. Ngole, […]

Articole postate de același autor
882

Tabăra de vară desfăşurată la mănăstirea Curchi

„Sufletul copiilor este ca pânza albă care în orice fel se va vopsi întâi aşa va fi până la sfârşit. Chiar de ar vrea cineva să o vopsească cu altă culoare, pururea se arată vopseala cea dintâi. Aşa şi tinerii, când se obişnuiesc la bine, cu anevoie se întorc la rău.” (Sf. Ioan Gură de […]


Foto