Actualitate

Există trei lucruri pe care trebuie să le țină minte fiecare creștin

5635

 „Dacă păziți poruncile Mele, veți rămâne întru iubirea Mea”. (Ioan 15,10)

Locul unde se plânge mult este pământul nostru. Plâng nou-născuții, care abia au apărut pe pământ; plâng cei tineri și cei bătrâni de boli, de suferințele sufletești, de păcatele proprii și de cele străine; în lacrimi se nasc, în lacrimi își petrec viața și în lacrimi mor. Mergeți la cimitir și priviți câte morminte sunt acolo și fiecare e scăldat în lacrimi, și nu se știe în cât timp se vor usca aceste lacrimi.

De unde vine acest plâns? Care i-a fost începutul? El începu odată cu izgonirea din rai a strămoșilor noștri: a plâns Adam, acum plângem noi, moștenitorii păcatului lui, venetici și călători pe acest pământ.

Locul unde se plânge întotdeauna în Biblie se numește iad. Domnul spune că acolo este vaiet, plânset și scrășnire a dinților. Închipuiți-vă temnița subpământeană, prăpastia fără fund- locul trist al plânsului și groaznica fierbințeală a focului nestins și priviți la cel închis acolo, la păcătosul care arde în acele flăcări!

Iar în rai nu se plânge niciodată. Acolo e har, doar bucurie, nu sunt nici boli, nici lacrimi, nici vaiete, ci viață veșnică.

Pe pământ trăim între rai, unde-i bucuria veșnică a sfinților, și iad, unde-s chinurile veșnice ale păcătoșilor. Pământul pentru noi e doar o stație, un hotel, din care iată-iată vom ieși. Când ne va chema Domnul la răspuns? În care ceas? Nimeni nu știe. Dar El a zis: „În ce vă voi afla, în aceea vă voi judeca”.

Totul depinde de noi. Dumnezeu ne-a dat voință liberă și noi putem s-o orientăm spre bine sau spre rău, să adunăm bagaje bune sau rele. Doar atât raiul, cât și iadul încep aici, pe pământ, în inima noastră.

Sursa: Serghei Lavrov, Cu noi este Dumnezeu, Editura Angelus, Chișinău 2012,  p. 60-61


Articole Asemănătoare
3807

Imaginaţia este principalul instrument al lucrării diavoleşti împotriva sufletului

Imaginaţia este principalul instrument al lucrării diavoleşti împotriva sufletului, fie în stare de veghe, fie în somn; prin ea diavolii îl hărţuiesc pe om, căutând nu numai să-l împingă în păcat sau să-i trezească şi să-i aţâţe patimile, ci şi să-l umple de tulburare în felurite chipuri, trezind în el mai ales tristeţe, nelinişte şi îngrijorare, amăgindu-l şi […]

Articole postate de același autor
2643

Sărbătoarea hramului Sfintei Mănăstiri Sireți – „Sf. M. Mc. Iacob Persul”

Astăzi, 27 noiembrie/10 decembrie 2017, în duminica a 27-a după Cincizecime, Sfânta Biserică Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul, care este și ocrotitorul ceresc al comunității monahale din inima țării noastre, mănăstirea Sireți din raionul Strășeni, cea care stă de veghe, ca un ochi de cer deschis între colinele pitorești ale așezării […]