Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, din Duminica a XII-a după Cincizecime

448

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, pe 4 septembrie, 2022, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat solemn de către tinerii prezenți, care au venit să i-a parte la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ce are loc astăzi.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și ajutorul ce îl revarsă părintește peste omenire, cerându-se totodată sănătate și pace pentru întreaga omenire, dar și spor și ajutor de la Dumnezeu asupra tuturor tinerilor.

După citirea pericopei evanghelii (Matei 19, 16-26), care relatează acel dialog dintre Hristos și tânărul bogat, Înaltpreasfinția Sa a ținut un consistent cuvânt predicatorial, în care a explicat mesajul evanghelic, vorbit despre puterea tinereții de a săvârși toate faptele credinței, dar și despre capcanele întinse astăzi tinerilor și în care foarte mulți tineri cad, pierzându-și sufletul.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți copiii și credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, a felicitat părintește tinerii și credincioșii prezenți cu Sfânta Duminică, dorindu-le o săptămână binecuvântată.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

Menționăm că la ora 6 dimineața, la Catedrala Episcopală a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie, oficiată de prot. Ștefan RÎMBU, cleric al Catedralei Episcopale, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul de copiii al Catedralei Episcopale, condus tot de preoteasa Liliana ROTARI.

Așa cum s-a menționat mai sus, astăzi a fost preconizată desfășurarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cu genericul „Anul ocrotirii familiei creștine și lupta împotriva avortului”. conferința și întâlnirea de lucru propriu zisă de desfășoară la Casa de Cultură din mun. Ungheni, însă tinerii s-au adunat la Catedrala Episcopală, unde au fost înregistrați, luând parte la Dumnezeiasca Liturghie, ascultând cuvântul predicatorial al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU, legat de tânărul bogat, din evanghelia zilei, iar după Sfânta Liturghie au mers cu toții în procesiune, în mod organizat la Casa de Cultură din mun. Ungheni.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1840

Predică la Înălțarea Domnului – Sfântul Serafim Sobolev

Îndurarea necazurilor este mântuitoare, iar existența chinurilor veșnice ale iadului este reală. Când mama îndepărtează pruncul de la sânul său, acesta plânge amarnic. Nu rareori, lui i se pare că mama sa l-a părăsit definitiv şi este nemângâiat. Dar când mama ia pruncul din nou şi-l îmbrăţişează, bucuria lui este fără margini. La fel se […]