Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie

1347

În prima duminică din Postul Mare, dedicată triumfului Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întîistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit: PS Serapion, Episcop de Zarinsk, Vicar al Episcopiei de Baranul, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni.

În Duminica Ortodoxiei, Biserica Ortodoxă prăznuiește restabilirea cultului sfintelor icoane în urma Sinodului al șaptelea ecumenic.

Astăzi, cu evlavie ne aducem aminte de biruința asupra ereziilor și participăm cu gândul la celebrările care au avut loc în Constantinopol în secolul al IX-lea, când cu participarea activă a evlavioasei împărătese Teodora și cu tot sprijinul ierarhiei Bisericii și al credincioșilor, s-a pus capăt epocii iconoclaste.

În Duminica Ortodoxiei sunt comemoraţi anual martirii şi mărturisitorii care au apărat dreapta credinţă.

Mitropolitul s-a rugat în mod special pentru arhiereii, preoţii şi laicii ce au trăit în vremuri de prigoană și care nu s-au temut nici de suferinţe şi nici de moarte şi au lăsat pentru generaţiile ce le-au urmat „comoara nepreţuită a Ortodoxiei”.

Această zi, cu o atât de mare încărcătură duhovnicească a fost deosebită pentru diaconul Valentin Smoleac, absolvent al Seminarului Teologic din Chișinău, promoția 1995, a primit hirotonia în treapta de preot.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de-a doua Duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigore Palama.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2129

„La un moment dat, Dumnezeu te întreabă ce ai făcut cu darurile de la El, dacă le-ai sporit, dacă ai înfrumusețat și viața altora cu ele”

Este talentul marca talantului biblic? Cât de vinovat se face cel care nu cheltuie cu folos talantul primit, care nu-l înmulțește? Da, intelectualul, omul cu har, omul de geniu sunt creditați de Dumnezeu cu cele mai alese daruri. La un moment dat Dumnezeu te întreabă ce ai făcut cu darurile, dacă le-ai sporit, dacă ai înfrumusețat […]