Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitaă din Chișinău, în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor

2150

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Întîistătătorul Bisercii Ortodoxe din Moldova a înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și chelar al Catedralei centrale, împreună cu soborul de preoți slujitori ai Catedralei.

La Sfânta Liturghie, în toate bisericile din cuprinsul Mitropoliei s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca (cap.15, vs.11-32) în este relatată pilda Întoarcerii Fiului risipitor.

După dreptate, fiul risipitor trebuia pedepsit. După milostivirea şi iubirea părintească, el a fost iertat, pentru că valoarea persoanei, a sufletului omului este mai mare decât ceea ce poate face el într-o anumită perioadă a vieţii, chiar şi atunci când săvârşeşte răul. Dacă sufletul omului căzut hotărăşte să se ridice din păcat şi să ceară iertare de la Dumnezeu, Tatăl Cel milostiv recuperează, ridică, reînvie, dă viaţă celor care se pocăiesc. În primul rând vedem că pocăinţa fiului risipitor este una venită dintr-o încercare grea. Şi aceasta ne arată că, în general, noi ne pocăim când trecem prin greutăţi.

Evanghelia de astăzi ne pregăteşte pentru Sfântul şi Marele Post, ne cheamă să ne gândim la ceea ce am risipit în viaţa noastră în păcat, înstrăinare de Dumnezeu, în patimi egoiste, având posibilitatea fi adunat în sufletul nostru, în schimbul acestorasă, prin rugăciune şi fapte bune, lumină şi bogăţii ale sufletului pe care nimeni nu le va lua de la noi.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, sau a lăsatului sec de carne.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
9804

Soțul creștin nu impune, el respectă libertatea soției sale…

Să prezentăm foarte pe scurt tipul bărbatului crestin (bărbat care are sanse să fie considerat fraier de către ceilalti, să fie considerat slab de înger, să fie dispretuit pentru ceea ce face în mod firesc). „Bărbatul crestin e perfect, e cel mai…”, si acum as fi putut însira o listă cu virtuti. Numai că bărbatul […]