Duminica a V-a după Înviere, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

960

La 26 mai 2019, în Duminica a V-a după Înviere, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit în Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domului” din Capitală. Ierarhului i-au coliturghisit soborul de preoți și diaconi ai sfântului locaș, în prezența numeroșilor credincioși veniți să participe la serviciul divin duminical.

PS Ioan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a tâlcuit pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie, ce ne înfățișează momentul de convorbire a lui Hristos cu femeia samarineacă, care venise să ia apă de la fântâna lui Iacov.

Femeia Samarinencă este un model de mărturie a lui Hristos. Această femeie care aduce o cetate întreagă să-L vadă pe Iisus lucrează pentru Taina Bisericii. Apa cea vie, Harul mântuitor îi schimbă viaţa şi o face mărturisitoare a lui Hristos Mesia şi o face misionară aducând o mulţime de oameni la Hristos şi apoi pe Hristos în cetatea Sihar unde a stat două zile la aceşti samarineni care în general erau dispreţuiţi de iudei. Vedem aşadar că Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a iubirii milostive a lui Dumnezeu, a Harului ceresc mântuitor, a Apei celei vii care ne face să căutăm viaţa veşnică, ne face să dorim iubire şi fericire veşnică neînşelătoare şi netrecătoare.

După Liturghie, Episcopul Ioan a săvârșit un Tedeum de mulțumire, iar mai apoi a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir, care astăzi a liturghisit la Mănăstirea „Sf. Irh. Nicolae” din satul Condrița.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
8997

De ce tămâiem?

Tămâia însoțește, de asemenea, orice act de cult, orice slujbă sau rugăciune săvârșite la biserică, la casa credinciosului sau în oricare alt loc. Tămâierea, înălțarea și răspândirea unor miresme binemirositoare prin arderea de tămâie, reprezintă mărturisirea credinței și a supunerii noastre față de Dumnezeu, prin fumul binemirositor care se înalță spre cer că semn al […]