Dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc a prezentat cartea “Constantin N. Tomescu. Jurnal din viața mea”

1288

Miercuri, 6 noiembrie, în cadrul serilor duhovnicești din cadrul bisericii USM a avut loc o întâlnire de suflet cu dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretar ştiinţific la Institutul de Istorie din Chișinău.

În cadrul serii a fost comemorat profesorul Constantin Tomescu, un reputat teolog și istoric, care după anul 1918 s-a stabilit cu traiul la Chișinău și a ocupat importante funcții didactice și administrative în cadrul eparhiei.

Dna Silvia Corlăteanu-Granciuc a cercetat viața și activitatea acestei ilustre personalități, prezentând memoriile regretatului prof. C. Tomescu, pe care le-a adunat într-un volum de peste o mie de pagini.

Doamna conferențiar a relatat din copilăria și adolescența profesorului, despre legătura sa cu marii ierarhi ai vremii, în special Nicodim Munteanu și Visarion Puiu, precum și despre suferințele prin care a trecut în urma politicii regimului comunist.

Constantin Tomescu a deţinut și funcţia de director al Cancelariei (secretar general) Arhiepiscopiei Chişinăului şi consilier cultural, desfăşurând o intensă activitate didactică, în special ca titular la Catedra Istoria Bisericii Ortodoxe Române de la Facultatea de Teologie din Chişinău (1926-1941), fiind primul prodecan al Facultăţii de Teologie, membru din partea mirenilor în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Chişinăului şi în Congresul Naţional Bisericesc. Împreună cu Toma Gh. Bulat, a întemeiat şi condus activitatea „Arhivelor Basarabiei”, revistă de istorie şi geografie (1929-1938). A colaborat la „Luminătorul”, „Misionarul” şi „Revista Societăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti” din Chişinău.

Prin contribuțiile și memoriile acestui om de aleasă cultură și cu importante funcții în administrația bisericească a vremii, aflăm date inedite din istoria și viața spațiului pruto-nistrean interbelic.

Grație cercetoarei dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc această personalitate este scoasă din anonimat și începe a fi cunoscută istoricilor și teologilor contemporani.

A consemnat Pr. Octavian Moșin


Articole postate de același autor
10232

Dacă vrei să te răzbuni asupra păcătoșilor, răzbună-te cu lacrimi…

Când vine o descurajare ori  deznădejde, atunci trebuie să facem în felul acesta: să-i spunem așa acelui duh: „Hristos a venit pentru cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu!” Și, pe măsură ce duc viață de pocăință, Duhul cel Sfânt mă va împăciui. Dar prima dată, ca să putem simți mila lui Dumnezeu, trebuie […]