Actualitate

Domnul îi răsplătește în tot felul pe bineplăcuții Săi

3992

Medicul ortodox Konstantin Zorin se ocupă de peste zece ani cu problema relațiilor dintre sănătate fizică, cea psihică și cea duhovnicească. El nu substituie factorii genetici, biochimici, fiziologici, sociali, ecologici ș.a.m.d. ai apariției și dezvoltării unei boli. Adeseori, toate cauzele acționează concomitent, și nu rareori păcatul este prima treaptă în acest proces.

Noi creștinii, în speranță de a găsi tămăduire problemelor noastre de sănătate alergăm așa cum se cuvine la preot, biserică, într-un cuvânt la Dumnezeu, or de cele mai multe ori înțelegem greșit căile și modul în care este corect s-o facem. Întrebat într-un interviu, cum privește dumnealui faptul că bolnavii caută sfinți ,,pe profilul bolii lor'' ca să se roage numai și numai lor, K.  Zorin a ținut să declare următoarele:

- Ați pus degetul pe o rană. Eu nu aprob vasta literatură care prescrie cu strictețe cărui sfânt trebuie să ne rugăm în cutare și cutare caz concret de boală.  La sfinți nu există ,, strictă specializare’’. Da, de exemplu, Ioan Botezătorul este rugat în durerea de cap, iar sfințitul mucenic Antipa în durerea de dinți. Tradiția Bisericii dă mărturie despre folosul unei asemenea mijlociri; totuși, ar fi absurd să afirmăm că în durerea de cap ajută numai Ioan Botezătorul, iar dacă ți s-a îmbolnăvit piciorul Ioan Botezătoul este neputincios.

Din Sfânta Scriptură știm că Domnul îi răsplătește în tot felul pe bineplăcuții Săi. După cuvântul Apostolului Pavel, stea de stea se deosebește în strălucire (I Cor.15,41). Sfinții au de la Dumnezeu diferite daruri: unul izgonește dracii, și strict dintr-un anumit cin, pe când altul vindecă de insomnie – însă, oricum, nu trebuie să absolutizăm istoriile din Viețile Sfinților.

Nu trebuie să gândim nici la modul: ,, Am mers la biserica, am cumpărat o lumânare de cinci ruble, am pus-o la icoană cutărui sfânt, și acum își este dator.’’ Atitudinea mercantilă este inacceptabilă. E o prostie să considerăm că dacă am scris un pomelnic și am dat bani pentru o molitfa L-am făcut pe Dumnezeu datornicul nostru. El nu ne e îndatorat cu nimic.

Adaptare Botnari Victoria

Extras din '' DEPENDENȚA de computer, de jocuri, de nicotină '' de Konstantin V. Zorin

 

 


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
10882

Ce văd eu rău la celălalt, acela este un lucru pe care îl am eu în mine

Când cineva te vorbeşte de rău, să iei de acolo, că ceva adevărat este. Când te vorbeşte de bine, să vezi cât e de adevărat, că şi acolo e ceva adevă­rat. Să dăm slavă lui Dumnezeu. Aproapele nostru este oglinda noastră, dar să nu luăm asta în mod absolut. Suntem cu toţii subiectivi, încă bolnavi, […]

Articole postate de același autor
9239

De ce ne închinăm şi sărutăm Sfânta Evanghelie?

Sfânta Evanghelia este Însuşi Hristos, prezent în inima Bisericii, prin cuvintele Sale, căci El este Cuvântul lui Dumnezeu întrupat. Origen spunea că „noi ne împărtăşim cu Hristos prin Cuvânt şi prin Pâine”, adică prin Sfânta Evanghelie şi Sfânta Euharistie.            Sfânta Evanghelie, reprezintă pecetea credinţei noastre ortodoxe, fundamentul „Legii Noi”, primit […]