Actualitate

De dragul icoanelor: 100000 de georgieni şi-au dat propria viaţă

10825

Mii de credincioși s-au adunat pe Podul Metekhi, în centrul capitalei georgiene, Tbilisi, în ziua comemorării celor 100.000 de martiri georgieni uciși de Khwarezmieni - un persianat suunit musulman, bazat pe o dinastie musulmana sunnita de origine mamelucă turcică - la Tbilisi, în 1227. O slujba de Pomenire a fost oficiata chiar pe pod, conform unui raport al Sputnik-Georgia.

Cele mai negre zile din istoria georgiană

"Astăzi este o zi specială. Astăzi este ziua dedicata memoriei celor 100.000 de martiri georgieni, a căror viață și acțiune au fost excepționale.

După cum știm, acestia au acceptat martiriul sub Jalal ad-Din. Fie ca Domnul să întărească și să aline Georgia, prin rugăciunile lor", a declarat Sanctitatea Sa Patriarhul Ilia al II-lea.
În 1227, Georgia a fost atacata de Sultanul khwarezm-ilor, Jalal-ad-Din. În prima zi a bătăliei din Tbilisi, armata georgiană a alungat vitejește inamicul, dar perșii care locuiau în Tbilisi au deschis porțile orașului, noaptea, permițând trupelor inamice să intre.
 
De dragul icoanelor: 100 000 de georgieni si-au dat propria viata
 
Conform mărturiei cronicarilor, acestea au fost "cele mai negre zile din istoria georgiană" - crestinii au fost masacrați cu brutalitate, copiii au fost uciși, femeile au fost violate, iar mamele au fost ucise cu pruncii lor.

Prin ordonanța lui Jalal-ad-Din, icoanele Mântuitorului și ale Maicii Domnului au fost scoase din Catedrala Sion și asezate pe mijlocul podului de peste râul Mtkvari, iar cetățenii au fost condusi cu forta spre pod, ordonandu-li-se să calce icoanele in picioare. Acelora care renuntau la Crestinism și pângăreau sfintele icoane, li s-a promis să fie lasati în viață, în timp ce restul au fost decapitați. 100.000 de georgieni, de dragul icoanelor, si-au sacrificat propria viața.
 
sursa lonews.ro/


Articole Asemănătoare
2908

BBC avertizează că Turcia lasă să se prăbuşească bisericile ortodoxe de pe teritoriul ei

Conform informațiilor BBC, mănăstirile georgiene ortodoxe magnifice aflate pe teritoriul turc sunt lasate in stare de paragina. BBC a dedicat un articol special mănăstirilor medievale georgiene, care in prezent sunt situate pe teritoriul țării vecine, Turcia.  Articolul este intitulat „Regatul georgian uitat de Turcia“ și aminteste că litigiile dintre guvernele celor două state lasa in uitare […]

Articole postate de același autor
2157

Cercetătorul Emil Dragnev: ”Programul iconografic este o carte în culori, care are început, conținut și ne îndreaptă spre veșnicie”

”Particularități ale programului iconografic din bisericile ortodoxe” a fost tema serii duhovnicești din data de 1 noiembrie, care s-a desfășurat la capela USM. Drept invitat a fost conf. univ. dr. Emil Dragnev, un profun cercetător specializat în bizantinologie și artă creștină. Domnul profesor a prezentat cu lux de amănunte programul iconografic încetățenit în sfintele locașe […]