De câte ori mâncăm pe zi în acest post?

1878

Dacă tot suntem în Postul cel Mare, mai multă lume ne întreabă de câte ori să mănânce pe zi.

La început de post am explicat că de luni până vineri se recomandă doar o ușoară gustare pe zi, iar sâmbăta și duminica două mese cu legume fierte, dezlegându-se la ulei și vin.

Însă totul este individual și nu putem generaliza regula asupra tuturor. Se ține cont de vârstă, starea sănătății, condițiile de muncă și multe altele.

Dacă omul este relativ sănătos, ar putea să ajungă la un post integral, adică ajunare, abținându-se total de la apă și mâncare anumite zile sau perioade. Alții sunt gata doar de un post mai aspru, incluzând consumarea de hrană uscată și apă (ca regulă o dată spre seară). Sunt însă oameni din categoria celor care pot duce doar un post mai ușor, care include consumarea de legume fierte, pește, untdelemn ș.a. Cei bolnavi adesea solicită întreruperea postului în anumite zile la recomandarea medicilor sau că nu au posibilitatea să consume altceva, fiind internați în spitale.

Și atunci fiecare etapă a vieții e cu postul său. Spre exemplu, în acest post am întâlnit oameni care s-au îmbolnăvit și nu pot duce postul în aspect alimentar, îndemnându-i să facă mai multă rugăciune și milostenie. Alții au avut curajul să postească integral, abținându-se câteva zile de la apă, apoi gustând puțină apă la anumite intervale ale zilei deja timp de o lună.

Mi-a plăcut cum un medic zicea că, în general, e bine să evităm orice îmbuibare. Și dacă a mânca de trei ori pe zi este mai mult animalic, a mânca de două ori e mai omenește, iar o singură dată pe zi e îngerește!

Totul depinde de voința, credința și starea noastră de sănătate!

Până la urmă, postul nu este un scop, ci doar unul din multele mijloace prin care tindem să fim mai sănătoși și mai integri atât sufletește, cât și trupește!

Preot Octavian MOȘIN


Articole postate de același autor
989

Catedrală în cinstea ostașilor: Pe teritoriul Ministerului Apărării se construiește biserica memorială „Ştefan cel Mare”

Catedrala memorială din lemn „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt”, care se construieşte pe teritoriul Ministerului Apărării în memoria ostaşilor căzuţi pentru credinţă şi ţară, prinde contur. Lăcaşul sfânt a fost deja ridicat, iar muncitorii sunt la etapa de acoperire a turlei centrale și a clopotniței. Totuşi, pentru a duce până la capăt construcţia, […]