Dacă i-ai mărturisit duhovnicului și ai primit iertare, nu te mai întoarce înapoi

4724

Părintele Porfirie vorbea despre diferența dintre smerita-cugetare și complexul de inferioritate. "Omul smerit, spunea, nu este o personalitate bolnavă. Are conștiința stării sale, nu și-a pierdut centrul personalității. Cunoaște păcătoșenia lui, micimea lui, și acceptă observațiile duhovnicului său, ale fraților săi. Îi pare rău dar nu deznădăjduiește. Se întristează, însă nu se istovește și nu se mânie.

Cel stăpânit de complexul inferiorității în exterior și la început seamănă cu omul smerit. Însă dacă-l cercetezi puțin sau îl povățuiești, atunci ego-ul său bolnav iese la suprafață, se tulbură, pierde și acea puțină pace pe care o are.

La fel, spunea părintele, se întâmplă și cu omul melencolic în comparație cu cel care se pocăiește. Cel melancolic se interiorizează și se preocupă doar cu sinele său. Păcătosul care se pocăiește și se spovedește iese din sine. Credința noastră are acest lucru minunat, pe duhovnic. Dacă i-ai mărturisit duhovnicului și ai primit iertare, nu te mai întoarce înapoi". Accentua mult acest lucru.

Ieromonah Sava AghioritulVindecarea sufletului în învățătura părintelui Porfirie, Editura Egumenița 2012, p.98


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
6141

Gândurile care vin în vremea rugăciunii ne arată patimile cele mai puternice care stăpânesc asupra noastră

Trebuie să ne rugăm încontinuu, chiar şi atunci când păşim pe drum să zicem: „Doamne Iisuse Hristoase, mântuieşte lumea Ta şi pe mine!” De asemenea trebuie să facem rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” puţină vreme dimineaţa, puţină seara. Nu trebuie însă să rânduim în mod absolut timpul rugăciunii noastre, […]

Articole postate de același autor
10589

Domnul nu numără căderile, ci ridicările!

La durere vrem să plecăm undeva departe…… undeva unde să fie pace, linişte şi bine! Adică să alegem calea cea largă, largă cât zarea! Sau cât “câmpii” pe care-şi doresc unii oameni să şi-i ia ca să scape de o situaţie grea… Această pornire rebelă în faţa greutăţii vieţii, e neauzirea şi neascultarea milostivirii lui […]