Curs de instruire pentru preoți-capelani din cadrul instituțiilor penitenciare

1414

În perioada 10-11 noiembrie 2016, reprezentanții serviciilor de profil ale instituțiilor de detenție, au participat la un curs de instruire cu genericul „Activitatea pastorală în instituțiile penitenciare”. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Instructiv al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (mun. Chișinău, satul Goian).

Seminarul a fost organizat de Departamentul Instituțiilor Penitenciare, în comun cu Sectorul Sinodal Activitate Pastorală în instituțiile penitenciare al Mitropoliei Moldovei și are drept scop schimbul de experiență și de colaborare în vederea desfășurării activităților de asistență religioasă în sistemul penitenciar autohton.

Reuniunea a demarat cu o rugăciune de binecuvântare a evenimentului. Imediat după Te Deum, șefa Direcției resurse umane, Larisa Frija și șeful Direcției activitate educativă, psihologică și asistență socială, Oleg Pantea au menționat importanța sprijinului spiritual oferit deținuților.

Totodată, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în instituțiile penitenciare, Maxim Melinti, a preoților-capelani pentru munca depusă în acest sens, iar, în calitatea sa de raportor a vorbit despre organizarea și gestionarea activităților pastorale în sistemul penitenciar.

În cadrul sesiunii plenare a seminarului, specialiștii direcțiilor de profil ale DIP au prezentat un studiu referitor la accesul persoanelor în penitenciar; organizarea și desfășurarea activităților educative, psihologice și asistență socială în instituțiile penitenciare; metodele de combatere și profilaxie a tuberculozei, profilaxia infecțiilor rotovirale, HIV/SIDA, dar și particularitățile, perspectivele și riscurile implementării programului – Metadon.

Toate rapoarte și prezentări au fost însoțite de un șir de comentarii și întrebări cât din partea preoților, așa și din partea colaboratorilor sistemului penitenciar.

A doua zi, s-a început cu citirea Acatistului Sfântului Mucenic Pantelimon în capela Centrului instructiv. În cadrul serviciul divin soborul de preoți s-a rugăt pentru conducerea departamentului, pentru efectivul centrului instructiv și pentru toți cei ce zilnic muncesc în penintenciare și subviziunile departamentului.

După slujba, au urmat totalizările cursului și înmânarea certificatelor de absolvirea cursului instructive pentru preoți-capelani.

În continuarea a avut loc vizită de studiu la Penitenciarul nr. 10 pentru minori Goian. Aici, absolvenții cursului s-au familiarizat cu viața, condiții de detenție și ocupațiile celor 28 de minori, aflați în constodia peninteciarului. Au avut ocazie să ofere cuvinte de învățătură și încurajare pentru pocăință, îndreptare tinerilor. Tot aici a fost vizitată biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena”, care se află în proces de finisarea lucrărilor de construcție.

Menționăm că prezentul curs este în premieră și unic pentru Republica Moldova, când preoți-capelani ai sistemului penitenciar au avut posibilitate să se documenteze, să se instruiască și să beneficieze de studii utile pentru ca misiunea pastoral-misionară și social-caritabilă a Bisericii Ortodoxe după gratii să fie eficientă și rodnică. Pe aceasta cale, aducem sincere mulțumiri și recunostință conducerii Departamentului și a Centrului Instructiv, care ne-au oferit acestă posibilitate, sperăm nu unică, și ne-au acordat condiții și resurse pentru acest curs important.

sursa: http://bisericadupagratii.blogspot.md/


Articole Asemănătoare
1669

A fost sfințită biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, de pe teritoriul penitenciarului nr. 4 din Cricova

Sâmbătă, 21 mai, în ziua celebrării Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul și în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, biserica cu același hram de pe teritoriul penitenciarului nr. 4 din Cricova a fost sfințită de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, alături de care au coliturghisit un sobor de preoți capelani din cadrul […]

Articole postate de același autor
2247

Necredinţa lui Toma, „necredinţa cea bună” – Omilie la Duminica Tomei

Astăzi este Duminica lui Toma (Ioan 20, 19-31) şi Biserica noastră pomeneşte evenimentul pipăirii Domnului nostru „în locul cuielor” de către Apostolul Toma. Biserica noas­tră numeşte necredinţa lui Toma „necredinţa cea bună”, pentru că această nevoie şi acest mod de a fi al său l-au condus la cunoştinţa învierii lui Hristos. Toma, respingând orice formă […]


Foto