Cum trebuie să fie un profesor bun, în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur

2237

Potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur, profesorul bun inspiră, atrage și convinge (MG. 57:327). El nu este egoist sau arogant, nici renumit pentru stilul lui autoritar. El are spiritul uceniciei și nu al egocentrismului. Umil, el este conștient de propriile imperfecțiuni și slăbiciuni și înțelege că „blândețea este mai puternică decât violența”(MG. 57:61).

Profesorul trebuie să respecte opinia studenților și să dea dovadă de spirit democratic (MG. 60:35-36).

El trebuie să fie înaintea studentului său simplu, onest, deschis și nepărtinitor și să evite ironia și ipocrizia (MG. 61:404-406). Profesorii nu ar trebui să fie insistenți sau agresivi, ci afectuoși (MG. 62:402-403). Ei ar trebui să depășească chiar afecțiunea părinților naturali ai studenților lor.

Cuvintele” (unui profesor), spune Sfântul Ioan Hrisostom, trebuie să fie „cuvintele unei persoane care educă mai degrabă decât dojenește, care instruiește decât pedepsește aspru, care face ordine mai degrabă decât să agite, care îndreaptă viața (studentului) și nu o distruge” (MG. 61:593-594).

 

Autor: Demetri Karavasilis

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
913

Pomenirea Sfântului şi Marelui Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Măritul acesta şi minunatul şi vestitul mare mucenic Gheorghe, a trăit în vremea împăratului Diocleţian, trăgându-se din Capadochia, de neam strălucit şi luminat, din ceata ostaşilor ce se chemau tribuni; iar când a fost să pătimească era la cinstea dregătoriei de comis. Având împăratul gând să pornească război asupra creştinilor, a dat poruncă să se […]


Foto