Cum trebuie să fie un profesor bun, în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur

1354

Potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur, profesorul bun inspiră, atrage și convinge (MG. 57:327). El nu este egoist sau arogant, nici renumit pentru stilul lui autoritar. El are spiritul uceniciei și nu al egocentrismului. Umil, el este conștient de propriile imperfecțiuni și slăbiciuni și înțelege că „blândețea este mai puternică decât violența”(MG. 57:61).

Profesorul trebuie să respecte opinia studenților și să dea dovadă de spirit democratic (MG. 60:35-36).

El trebuie să fie înaintea studentului său simplu, onest, deschis și nepărtinitor și să evite ironia și ipocrizia (MG. 61:404-406). Profesorii nu ar trebui să fie insistenți sau agresivi, ci afectuoși (MG. 62:402-403). Ei ar trebui să depășească chiar afecțiunea părinților naturali ai studenților lor.

Cuvintele” (unui profesor), spune Sfântul Ioan Hrisostom, trebuie să fie „cuvintele unei persoane care educă mai degrabă decât dojenește, care instruiește decât pedepsește aspru, care face ordine mai degrabă decât să agite, care îndreaptă viața (studentului) și nu o distruge” (MG. 61:593-594).

 

Autor: Demetri Karavasilis

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
463

Decizia de a practica virtutea

Atunci când ne conturăm deciziile pe care urmează să le luăm la începutul Anului Nou, făgăduim să ne schimbăm în bine în lunile care urmează. De exemplu, ne hotărâm să slăbim și stabilim un anumit număr de kilograme pe care să le pierdem de-a lungul anului în care vom intra; facem promisiunea de a fi […]