Cugetări în perioada Postului Mare: Să nu trădăm Ortodoxia!

970

Suntem în preajma primei duminici a Postului Mare. În puţine duminici ale anului ai impresia că trăim într-o ţărişoară ortodoxă, căci majoritatea populaţiei se odihneşte, merge la piaţă, se distrează…  Însă în această duminică o bună parte din biserici sunt asaltate, devenind neîncăpătoare.

Se simte duhul Ortodoxiei, deşi lumea nu vine la biserică pentru că amintim de Triumful Ortodoxiei. A trecut o săptămână de post, unii cu dinţii s-au abţinut de la mâncăruri şi fuga la împărtăşanie, căci nu sunt  siguri dacă vor parcurge şi restul perioadei de postire.

Ai impresia că doar în post se dă împărtăşania. Pentru cei care nu ştiu, Hristos se jertfeşte la fiecare Liturghie, în orice perioadă a anului. Aşa că îndrăzniţi nu doar acum!

Chiar dacă unii aleg să vină doar de câteva ori pe an, se bucură inima. Deşi o bună parte din credincioşi sunt pasivi, vezi că n-au murit sufleteşte. Urmează să-i trezim pentru o viaţă ortodoxă de zi cu zi.

Ortodoxia nu ar trebui transformată într-un muzeu, teatru… la care e bine să mergi periodic. Ortodoxia se trăieşte prin post, rugăciune, fapte bune… Iar a fi ortodox e un mod firesc de a trăi cu Hristos, deci în adevăr şi în dragoste.

Doar prin Ortodoxie cunoaştem dimensiunea îndumnezeirii omului, deci sfinţenia!

Ferice de cei care sunt ortodocşi, dar mai ferice de cei care trăiesc Ortodoxia!

 

Preot Octavian Moşin


Articole postate de același autor
494

Chirurg, profesor de geniu, dar, mai ales, om – Sfântul Luca al Crimeei

Împreună lucrător cu Hristos, chirurg al bolilor trupului și tămăduitor al bolilor sufletului, profesor universitar și păstor al creștinilor, Valentin Voino-Iasenețki, cunoscut nouă ca Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961), a dorit Împărăția Cerurilor înaintea oricărui alt lucru. Tânărul Valentin era pasionat de pictură și literatură dar, dorind să se pună cu totul în slujba […]