Actualitate

Cel mai important este să ne creştem copiii în Domnul

5594

Pâna când vom mai fi doar carne? Pâna când o să ne tot aplecăm spre pamânt? Să lăsam totul şi prima noastră grijă să fie aceea de a ne creşte copiii în învăţătura şi certarea Domnului Iisus Hristos.

Dacă copilul învaţă de la început să se gândească la virtute, atunci deja a dobândit cea mai mare bogăţie şi cea mai mare slavă. Nu câştigi mai mult învăţându-l ceva artă şi filosofia celor din antichitate, cu care să faca bani, decât ai câştiga şi ai realiza dacă-l vei învăţă arta de a dispreţui banii.

Dacă vrei să fie bogat, învaţă-l să dispreţuiască banii.

Bogat nu e acela care are nevoie de bani mulţi şi e înconjurat de multe lucruri, ci cel care nu are nevoie de nimic. Asta să-l înveţi pe fiul tău, asta trebuie să ştie, fiindcă aceasta este bogăţia cea mai mare.

Nu-ţi bate capul cum să-l faci să progreseze în învăţătura lumească ca să devina ambiţios. Gândeşte-te cum să-l înveţi să dispreţuiască slava acestei vieţi. Numai aşa ar putea avea cu adevarat un nume bun şi ar deveni cu adevărat un om important.

Asta pot să facă şi săracul şi bogatul. Aceste lucruri nu se învaţă de la profesori şi nici din arte, ci din cuvintele dumnezeieşti. Nu te îngriji să stea în aceasta viata mulţi ani, ci mai bine îngrijeşte-te să trăiască viaţa cea veşnică şi fără sfârşit.

Extras din Sfântul Ioan gură de Aur, Parinti, copii şi cresterea lor, Culegere de texte patristice si traducerea lor în neogreaca de Ieromonahul Benedict Aghioratul, Editura Panaghia, p.26-27


Articole Asemănătoare
6741

Ne plictisim unii de alţii?

Faptul că ne plictisim unii de alţii – prietenii de prieteni, soţii între ei – arată că de fapt între noi nu există relaţii adevărate. Ca să mă plictisesc de cineva, trebuie să-l epuizez, să-l ştiu ca în palmă. Or, persoana este infinit de adâncă, fiind chip al Treimii neajunse. Dacă ne plictisim de om, […]

Articole postate de același autor
3886

Ce minunată este rugăciunea!

Ce minunată este rugăciunea! Cel care se roagă este luminat şi cunoaşte voia lui Dumnezeu. Şi când o cunoaşte pe aceasta? Bineînţeles, când se roagă în chip bun. Şi când se roagă omul bine? Când trimite rugăciunea către Dumnezeu, cu toate „ingredientele” ei. Şi care sunt aceste „ingrediente” care o fac mai plăcută? Smerenia, lacrimile, […]