Biserica nu ne uită, ne pomeneşte…chiar când se pierde numele, încă ne pomeneşte

3104

Noi pomenim pe morţii noştri, pe înaintaşii noştri, pe cei pe care îi mai ştim cu numele şi pe cei pe care nu-i mai ştim, pe cei care au fost în neamul nostru şi au pierit, pe cei cărora li s-au făcut pomeni şi pe cei cărora nu li s-au făcut pomeni, pe cei pregătiţi şi pe cei nepregătiţi.

De aceea, Biserica adună pe fiii ei ‒ pe cei care vor, nu şi pe cei care nu vor. Biserica nu sileşte, Biserica numai îndeamnă. Biserica nu ne uită, ne pomeneşte, ne pomeneşte, ne pomeneşte... Şi chiar când se pierde numele, încă ne pomeneşte.

Pentru că atunci o să ridicăm colivele şi o să cântăm: „Veşnica pomenire”, adică să-i pomenească Hristos Dumnezeu în veci, când noi nu avem să-i mai pomenim. Amin.

Din Preot Nicolae Tănase, Să nu-L răstignim iarăşi pe Hristos, Editura Agaton, Făgăraș, 2011, p. 78


Articole Asemănătoare
16450

Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron și originea colivei

Istoria bisericească arată că, la 50 de ani după moartea Sfântului Teodor Tiron, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Creştinii nu cunoşteau nicidecum gîndul cel rău al păgînului […]

Articole postate de același autor
10017

Teologia „icrei” – în sâmbăta Sfântului Lazăr

În Sâmbăta, numită a Sfântului Lazăr, Biserica Ortodoxă aminteşte de minunea săvârşită de către Mântuitorul Hristos în Betania – învierea lui Lazăr (prieten al lui Hristos), mort de patru zile (Ioan, 11, 1-45). Sfânta Biserică aminteşte despre această minune în slujbele din perioada Postului Mare, începând cu ziua de Marţi din Săptămâna a 6-a – majoritatea stihirilor […]