Preoţii dintr-un cartier mărginaş al Constanţei au înfiinţat „Lada cu pâine“, o cutie din lemn unde oamenii nevoiaşi găsesc mereu o pâine pentru acasă.
Oamenii nevoiaşi din Palazu Mare, un cartier situat în afara oraşului Constanţa, au un ajutor zilnic din partea Bisericii. O ladă de lemn montată la gardul lăcaşului de cult este umplută în permanenţă cu pâine, din care cei care au nevoie se pot alimenta fără niciun ban. „Cei care au să ajute pe cei care nu au“, scrie cu litere de-o şchioapă pe muchia cutiei.
Pâinea cea de toate zilele
Iniţiativa donaţiei în pâine aparţine preoţilor de la Biserica Sfântul Gheorghe, care doresc astfel să se asigure că niciun enoriaş din parohie nu suferă de foame. „Ideea ne-a venit când cu zăpezile care au blocat oamenii în case, mai ales pe cei bătrâni. Oamenii nu mai aveau alimente, iar viscolul a fost atât de puternic, încât credincioşii n-au putut veni nici la slujbă. Ştiindu-le situaţia, ne-am hotărât să asigurăm tuturor celor aflaţi în nevoie pâinea cea de toate zilele“, spune parohul Gheorghe Nadoleanu.
Aceasta este, de altfel, denumirea acţiunii comunitare: „Pâinea noastră cea de toate zilele“. „Trebuie să-i mai învăţăm pe oameni să ia întotdeauna cât le trebuie, nu mai mult. Să lase şi la alţii, să o folosească pentru a hrăni suflete. Atâta mâncare se aruncă la gunoi, când ar putea fi dată unor sărmani“, spune părintele din Palazu Mare.
Grâu de pe pământul bisericii
Cartierul Palazu Mare este cunoscut pentru instituţiile medicale care funcţionează aici: aşezământul pentru TBC osos şi mai ales cel de psihiatrie, ambele fiind de fapt secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Zona avea populaţie pestriţă, devenind căutată, o dată cu dezvoltarea imobiliară, pentru aşezarea sa de pe malul lacului Siutghiol. Cartierul şi-a schimbat înfăţişarea, dar sărăcia persistă printre localnici.
„Biserica noastră are teren cultivat cu grâu, iar recolta o dăm la o moară dintr-un sat apropiat. La brutăria de aici facem pâine, pe care o oferim nevoiaşilor din parohie. Primăria Constanţa a înfiinţat o cantină socială, unde oamenilor sărmani li se oferă hrană. Noi le dăm pâinica, să aibă ce pună pe masă la copii“, arată parohul.
Plin din preaplin
Lada de lemn a bisericii este în permanenţă plină, cu pâine care este oferită nu doar de biserică. Cei care-şi pot cumpăra mai mult de o pâine donează cel puţin o pâine semenilor devaforizaţi de soartă. Traian, Ion şi fiul său Mihai, Florina sau Bogdan sunt doar câţiva credincioşi pomeniţi de preoţi pentru faptele lor de milostenie. „Dacă oamenii nu văd că îi sprijini, se îndepărtează de biserică. Când am preluat parohia, mai veneau la slujbe trei băbuţe şi niciun copil. Am vrut să-i aducem înapoi”, afirmă părintele Nadoleanu.
„Părinte, nu avem ce să mâncăm“
Într-o seară, parohul a primit un telefon. Era un băietan, Petrică, de vreo 11 ani, care rămăsese stâlpul casei, după moartea tatălui. „Părinte, mă iertaţi că vă deranjez, dar nu avem ce să mâncăm“, a zis. Am făcut imediat pachete cu carne, orez, cartofi şi de-ale gurii şi le-am dus acasă la ei. Petrică este acum ajutorul nostru, probabil va rămâne pe lângă biserică, are chemare“, îl laudă duhovnicul.
În total, 16 copii din parohie sunt îmbrăcaţi de şcoală graţie fondurilor strânse de biserică. Enoriaşii au început să calce pragul lăcaşului de cult, lăsând un ban pentru cei săraci. „Dacă nu avem oameni la biserică, nu avem nici de unde plăti angajaţii bisericii, nu putem face nici fapte bune. Prin aceste acţiuni ajutăm oamenii să se ridice“, explică parohul Nadoleanu de la Biserica Sfântul Gheorghe din Palazu Mare.
sursa http://adevarul.ro/