Arhiepiscopul Mark de Berlin: Noi suntem creștini și nu trebuie să ne adaptam lumii acesteia

2065

Există o obligație – să fim crestini-ortodocsi. În fiecare zi, nu doar sâmbăta și duminica. În orice moment. Astfel ar trebui sa ne exprimam credinta, peste tot și în intreaga viața.

As aminti, mai presus de toate, problemele legate de educația tinerilor. Astăzi, multe lucruri au indus un spirit neortodox in viețile noastre, cu care fiecare copil vine în contact, și asta deja din primii ani ai vieții sale. Biserica și părinții trebuie, desigur, sa-si protejeze copiii, de acestea. Dar, protecția nu este suficienta, trebuie să le dam, de asemenea, ceva pozitiv si bun. Este nevoie ca, de la o vârstă fragedă, copiii să participe la Tainele Bisericii, să fie conștienți, sa-si poata marturisi natura lor speciala.

Noi suntem creștini, nu suntem din lumea aceasta. Și nu trebuie să ne adaptam lumii acesteia. Da, trăim în această lume, dar trăim conform noțiunilor noastre, conform legilor noastre. Copiii noștri trebuie să înțeleagă valoarea credinței lor, știind că au ceva special, pe care alții nu-l au. Copiii de școală se confruntă, foarte acut, cu lumea, in opozitie cu ea, mai ales aici, în Occident, unde intr-o clasa de scoala poate exista un singur copil ortodox. Acesta, desigur, este obligat să-și apere pozițiile. Dar, pentru asta, el trebuie să fie conștient de originalitatea sa, de particularitatea sa.

El trebuie sa stie că creștinul nu poate acționa ca toți ceilalți, nu poate crede ca toată lumea, nu poate face ce fac colegii săi. El trebuie să înțeleagă că credința lui este prețioasa, că el are ceva special, pe care alții nu-l au.

Singura participare la Taine il ridică peste nivelul general. Chiar programul său, care începe cu rugăciunea de dimineață și se incheie cu rugaciunea de seară, nu este ca al altora. Și, atunci când copilul devine conștient de acest lucru, va putea trai în liniște. Dar, daca nu devine constient de asta, el va fi deprimat în mod constant, sau pur și simplu se va topi în masa. Asa se intampla cu toti, merg dupa valul celorlalti, este o caracteristică a tinerilor din orice țară, nu doar din Occident. A ceda acestui val, este foarte periculos pentru creștinul ortodox, pentru că isi poate pierde cu ușurință personalitatea, autenticitatea.

Și numai atunci când va înțelege de ce avere dispune: credința ortodoxă, tradiția Bisericii Ortodoxe, isi va putea trăi viața. Iar in Occident, aceasta situație se complică si prin alte lucruri: nationalitate, limba etc. Astfel, viața da nastere, pentru tânăra generație, la întrebări deloc simple. Dar, este important ca ea sa cunoasca răspunsurile corecte.

Prelucrare după sursa lonews.ro

arh. Mark

Articolul Următor
Articole postate de același autor
5503

Aţi văzut vreodată cum se închină florile?

Aţi văzut vreodată cum se închină florile? Unele, de dimineaţă, îşi înalţă feţele către cer, altele nu-şi iau ochii de la soare toată ziua, acesta aducându-le aminte de Soarele Dreptăţii, iar altele veghează noaptea, înălţând tainic parfumul lor către stele. Iar noi, oamenii, iubim florile pentru gingăşia şi puritatea lor, sufletul nostru însuşi năzuind mereu […]