Ambasada SUA sprijină financiar lucrările de reconstrucție a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

1033

Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova susține financiar lucrările de reconstrucție a Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, monument de arhitectură din secolele XVII-XVIII, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei SUA la Chișinău, lucrările de reconstituire a acoperișului original al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni sunt în toi. Pentru moment, se finalizează șarpanta din lemn. Săptămâna următoare va fi scoasă copertina din metal și imediat va începe instalarea țiglei de format greco-roman, care este similară cu țigla veche a bisericii din Căușeni. Muncitorii estimează că peste două săptămâni perla patrimoniului arhitectural al Republicii Moldova va avea un acoperiș nou.

Lucrările de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni au fost lansate în octombrie 2016, la inițiativa și cu o contribuție la zi de 800 mii de dolari a Ambasadei SUA. Atunci a fost anunțat un proiect de restaurare a monumentului, finanțat de către Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul este implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al R. Moldova, fiind prevăzute consolidări ale zidurilor și a frescelor.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII - XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată), datorată faptului că localitatea Căușeni făcea parte din raiaua Bugeacului, fiind condusă după legea otomană care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului geamiilor din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni.

Sursa: Nicolae Roibu, MOLDPRESS


Articole postate de același autor
508

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, a luat parte la săvârșirea Slujbei Privegherii în Catedrala Mitropolitană „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din or. Sumî, Ucraina

În seara zilei de duminică, 12 decembrie, 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a luat parte prin slujire la săvârșirea slujbei de priveghere ce a avut loc în Catedrala Mitropolitană „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din or. Sumî, Ucraina. Menționăm că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a luat parte la Slujba Privegherii, fiind invitat de Înaltpreasfințitul EVLOGHIE, […]


Foto