„Ajută-ne, Doamne, să ardem mereu…!” Volumul „Învață și crede” lansat la biserica USM

1910

Ajută-ne, Doamne, să ardem mereu

                                ca lumina din flori

Să umplem o lume de lacrimi și pace, 

                               în mii de culori...

Pr. Nicolae Jelihovschi

Miercuri, 19 februarie 2020, în cadrul Serii duhovnicești desfășurate la biserica USM, a fost lansat volumul „Învață și crede! Osmoza Școlii și a Bisericii în Sălcuța", semnat de către protoiereul Octavian Moșin și jurnalistul Vlad Sărătilă. După tradiționalul Acatist al Sfântului Duh, corul "Buna Vestire" din s. Sălcuța a interpretat câteva piese, incluse în volum. 

Prezentarea volumului „Învață și crede! Osmoza Școlii și a Bisericii în Sălcuța" a fost făcută de către prot. Nicolae Jelihovschi, preot-paroh al bisericii din localitate și profesor de Religie la Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” din Sălcuța. Părintele a vorbit despre necesitatea predării religiei în școli, specificând că "copiii care au posibilitatea să studieze religia nu se deosebesc esențial de alți tineri de seama lor, cu excepția faptului că acești copii, confruntându-se cu încercări și greutăți, cunosc despre existența unei frânghii, care-i leagă de Cer...."

Autorul lucrării, dl Vlad Sărătilă, a menționat că știința de carte și credința nu se află în contradicție, ci trebuie să se completeze și să contribuie la dezvoltare armonioasă a tinerilor, a societății, fapt care se și întâmplă în localitatea Sălcuța. Totodată, a evidențiat rolul preoților din localitate, dar și al dnei Liuba Pleșca, directorul liceului.

În continuare pr. Iurie Hemei, protopop de Cimișlia, a prezentat câteva dintre versurile sale, iar dna Angela Levința din cadrul cabinetului metodic, i-a felicitat pe autorii volumului cu apariția lucrării,  menționând că educația prin religie e singura care poate contribui la formarea unei personalități integre. 

"A fi profesor la disciplina religie implică o mare responsabilitate, dar, totodată, și o muncă cu multă dăruire și jertfire de sine. Învățătura și trăirea credinței creștine nu pot fi impuse, ci doar oferite prin modele exemplare. Ceea ce semănăm în sufletele copiilor noştri, vom culege mai târziu. Credem că cheia succesului în cazul parohiei Sălcuța, e munca și viața plină de jertfă a slujitorilor, care seamănă și culeg ceea ce-i bineplăcut Domnului", - a menționat în încheierea evenimentului prot. Octavian Moșin, coautor al volumului. 

Societatea actuală se confruntă cu o criză a valorilor, care se manifestă și în învățământul nostru. Din acest punct de vedere, predarea religiei este foarte importantă atât pentru sistemul de educație, cât și pentru întreaga societate, promovând valorile autentice și viața trăită conform acestora. În acest sens, volumul poate deveni un reper și un model de conlucrare dintre Biserică și Școală, care a adus roade binecuvântate pentru sute de copii, care nu doar frecventează orele de religie, dar participă și la numeroase inițiative și activități cu caracter creștin. 

Educaţia fără Dumnezeu înseamnă o şcoală fără suflet, un popor fără credință şi fără identitate.

A consemnat Natalia Lozan

 


Articole postate de același autor
6410

Pentru căinţa cu lacrimi, Dumnezeu ne iartă îndată

Pentru căinţa cu lacrimi, Dumnezeu ne iartă îndată. De obicei, omul se întoarce la Dumnezeu atunci când are un necaz mare. Atunci strigă, ţipă, dă acatiste, face metanii. Când necazul este mare, se roagă fiecare la nivelul lui. Sfântul Apostol Pavel spune: „M-am făcut tuturor toate, că pe toţi să-i dobândesc“. Adică se apleacă la […]