„Acum puterile cereşti împreună cu noi nevăzut slujesc“. Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite la Mănăstirea Curchi

784

Astăzi,  4 martie 2020, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite în Biserica „Sf. Irh. Nicolae” a mănăstirii.

După ce primele două zile ale Postului Mare au fost zile aliturgice, în ziua de miercuri în bisericile ortodoxe este oficiată pentru prima dată în această perioadă de post și pocăință, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Aceasta este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și îi este atribuită Sfântului Grigorie Dialogul.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se oficiază numai în Postul Mare. În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfinţite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşite în sâmbăta sau duminica precedentă. În cadrul acestei Liturghii are loc împărtăşirea preoţilor şi a credincioşilor cu Sfintele Taine, cele de viaţă făcătoare.

Părinţii Bisericii au rânduit săvârşirea Liturghiei Darurilor pentru că ea „se face în chip umbrit şi cu plâns, căci această celebrare este mai tainică“, precizează ierom. Makarios Simonopetritul. Ea nu are caracter de praznic şi reprezintă hrana duhovnicească necesară creştinului pentru a parcurge perioada Postului Mare.

„Căci iată, Preacuratul Lui Trup și de viață făcătorul sânge, în acest ceas intrând, va să se pună înainte pe această masă de taină, fiind înconjurat în chip nevăzut de mulțimea oștirilor îngerești. Și ne dăruiește nouă împărtășirea cu acestea, ca printr-însele, luminându-ne cu ochiul gândului nostru, fii ai luminii și zilei să ne facem.”


Articole postate de același autor
14171

„Să împarţi pâinea ta cu cel flămând, ăsta este postul care-mi place!”

Dacă postim cu lapte de post, brânză de post, crenvurşti de post…suntem la un MasterChef spiritual, ne întrecem în arta culinară de post. Nu trăieşti ca să mânânci, ci mănânci ca să trăieşti, acesta-i postul… Pe tot parcursul Postului Mare, fiecare om să fie un samarinean desăvârşit, faţă de un amărât.. care credeţi voi că […]