Activităţi dedicate Sfântului Ştefan cel Mare desfăşurate în Protopopiatul Florești

966

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Vladimir, luna iulie a.c. a fost dedicată marelui Domnitor al Moldovei , Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Conform circularei mitropolitane în Protopopiatul Florești s-au organizat diverse activități religios-culturale.

  În cadrul adunării din 26 iunie a fost pus în discuție planul activităților pentru luna iulie.Totodată blagocinul raionului Florești a făcut  repartizarea activităților în parohii.

,,Fiecare din noi avem sfânta datorie să cinstim înaintașii noștri cei care s-au ostenit pentru biserică și credința noastră ortodoxă și mai cu seamă pe Sf. Voievod Ștefan cel Mare care rămâne peste viacuri um model demn de urmat. Obiectivul acestor activități este să cultivăm în inimile credincioșilor dragostea pentru credință, pentru țară și pentru Dumnezeu, a menționat părintele blagocin.

  Astfel  la data de 13.07.2017 în biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din saltul Napadova, raionul Florești s-a petrecut o masă rotundă cu genericul ,, Rolul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în viața și activitatea Bisericii”, responsabil fiind preotul paroh, Ciprian Boian.

    La această activitate  au fost prezenți numeroși credincioși  din localitate cât și din parohiile învecinate ,,Adormirea Maicii Domnului”, s. Sănătăuca, ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Japca, ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, s. Bursuc.

  În seara zilei de 14.07.17 în parohia ,,Sf. Împ. Constantin și Elena” a avut loc seară duhovnicească ,,Viața și activitatea Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, responsabil Pr.Corneliu Alexei. Programul serii a început cu  paraclisul sfântului, după care a urmat prezentarea biografiei, vieţii şi activităţii Sf. Ştefan cel Mare din punct de vedere istoric. Prezentarea ,,Cartea în perioada Ştefaniană”, a fost susținută de preoteasa Elena Alexei. Programul s-a încheiat cu un recital de poezii și cîntece prezentat de elevii și profesorii din instituția școlară din localitate și cântăreții bisericii.

În ziua prăznuirii Marelui Domnitor, 15 iulie, în multe biserici din cadrul protopopiatului s-a săvârșit Sf. Liturgie și Acatistul Sfântului. In după amiaza zilei în parohia ,,Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Băhrinești, a avut loc conferința ,,Ctitoriile Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, paroh Victor Plămădeala. În cadrul conferinței comunicării au susținut dna Larisa Josan, directorul Gimnaziului ,,Eustafie Popescu”, profesorii Nagrineac Ludmila și Cobâlaș Ludmila...

În seara zilei de 16 iulie,  cu binecuvântarea părintelui blagocin  20 de copii din 5 parohii din cadrul  blagociniei Florești au fost încadrați în cadrul taberei de vară ,, Pe urme ștefaniene” organizată de Asociația obștească Centrul Cultural Spiritual ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din or. Florești, în colaborare cu  parohia ,,Nașterea Maicii Domnului”, s.Hîrtop, rnul Florești, în parteneriat cu Mănăstirea  ,,Schimbarea la Față”, loc. Ilva Mare, jud. Bistrița-Năsăud, care a avut ca scop vizitarea mai multor mănăstiri din România printre care și ctitorii ale voievodului.

Prima destinație a fost Mănăstirea Putna, unde în dimineața zilei de 17.07.17 am participat la Sf Liturghie și ne-am închinat la mormântul Domnitorului și am vizitat chilia Sf. Daniil Sihastru. Au urmat alte mănăstiri: Sucevița, Moldovița, Piatra Fântânele și seara zilei Mănăstirea Ilva Mare unde am și fost cazați.

Aici am avut parte de primire căduroasă și am petrecut opt zile de tabără. Maica stareță  Hristofora Marinca împreună cu părintele duhovnic Daniil Ureche au pregătit un minunat traseu turistic la cele mai frumoase locuri din Transilvania.

Miercuri,19 iulie am vizitat mănăstirile Cormaia, Parva și Salva.  Joi, 20 iulie am vizitat Mănăstirile Nușeni, Dobric și am înnoptat la renumita Mănăstire Nicula. A doua zi dimineață, 21 iulie, după Sf. Liturghie am vizitat orașul Cluj, Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, Salina Turda -care este o adevărată împărăție de sare și am ajun spre seară în Maramureș la Mănăstirea Rohia.   

În zilele 22-24 iulie copii au avut parte de difirite activități în sânul naturii în apropiere de mănăstirea gazdă.

Mănăstirea Voroneț și Cetatea de scaun a domnitorului, Muzeul satului bucovinean, or.Suceava au fost ultimile destinații pe care le-am vizitat în ziua de 25 iulie.

Activitățile dedicate Sf. Voievod Ștefan cel Mare  se vor încheia duminică 30 iulie cu un tedeum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Lui revărsate asupra noastră.

 Protopopiatul Florești


Articole Asemănătoare
1307

Săptămâna Tineretului Ortodox în Protopiatul Florești

  Seara duhovniceasă pe tema: „Biserica și tinerii”, activitate desfășurată în Biserica „Sf. Cuv. Mc. Parascheva” din localitatea Gura Căinarului, Florești. Conform binecuvântării Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir, al Chișinăului și al Întregii Moldove și în baza planului de activitate a Protopiatului Florești, Săptămâna Tineretului Ortodox a demarat în Biserica „Sf. Cuv. Mc. Parascheva” din localitatea […]

Articole postate de același autor