A treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, citit de Preasfințitul Petru, la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

1073

Pe 17 martie, 2021, în seara zilei de miercuri a primei săptămâni din Postul Mare, Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, înconjurat fiind de clericii Catedralei Episcopale ”Sfântul Binecredincios Kneaz  Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni, a săvârșit slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul. La această slujbă umilincioasă de pocăinţă au participat şi numeroşi creştini.

La finele canonului, Preasfințitului Petru, a ținut un cuvânt de învăţătură, despre necesitatea pregătirii cuviincioase de primirea Sfântei Împărtăşanii. În acest cuvânt de învăţătură Ierarhul a menţionat: „Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, încă de la înfiin­ţarea sa, cheamă la fiecare Sfântă Liturghie, prin îndemnul liturghisitorului: „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi”, pe toţi membrii ei pentru a se împărtăşi cu Dumnezeieştile Taine. În acest moment, credinciosul este stăpânit de frică, dar şi de dorinţa arzătoare de a se împărtăşi. Şi aceasta, pentru că Sfântul Apostol Pavel scrie Corintenilor: „Să se cerceteze omul pe sine şi aşa din Pâine să mănânce şi din Pahar să bea” (I Corinteni 11, 28).

Cu toate că scopul principal al Dumnezeieşti Liturghii este împărtăşirea credincioşilor cu Dumneze­ieştile Taine, există diferite motive care îi împiedică pe credincioşi de a se împărtăşi.

Prima condiţie esenţială pentru a se împărtăşi cineva este să aibă frica lui Dumnezeu. Acest fapt a determinat pe mulţi credincioşi ca, odată cu trecerea timpului, să rărească împărtăşirea cu Sfintele Taine. Şi astfel s-a ajuns la obişnuinţa de a se împărtăşi de trei sau patru ori pe an. În cele din urmă, aceasta a ajuns să devină o tradiţie. Adică şi cei care posteau şi cei care nu posteau, şi cei mărturisiţi şi cei nemărturisiţi, se împărtăşeau la cele trei sărbători mari, numai pentru că aceasta era tradiţia.”

Irmoasele şi pripelile Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, au fost cântate umilincios de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Irina Vizitiu-Gajim.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni
Foto: Arhidiaconul Veniamin (Seculţan)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1387

S-au împlinit 110 ani de la naşterea Pr. Arsenie Boca

Cărarea Prislopului, mănăstirea unde odihnește de aproape 31 de ani cel numit ”Sfântul Ardealului”, este mereu plină de credincioși dornici de a-și lua din liniștea Poieniței merindele duhovnicești potrivite necazurilor sau nădejdilor pe care merg a le spune în taină celui care în chiar ultimul an de viață a spus, conform declarațiilor părintelui Simion Todoran […]


Foto