Actualitate

A avut loc prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare

44

La data de 22 februarie a.c., cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare.

Ședința a avut loc la Palatul Mitropolitan, fiind moderată de către prot. Maxim Melinti – președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare.

Ședința a întrunit 18 preoți-capelani, care deservesc 18 instituții penitenciare de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu un mesaj de salut din partea Departamentului Instituțiilor Penitenciare s-a adresat dl Oleg Pantea, locotenent-colonel, șef al Direcţiei activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială al DIP-ului, care a menționat rolul și importanța slujirii preotului-capelan în rândul deținuților, a apreciat munca și rezultatele depuse până în present, cât și speranța unei colaborari frumoase între cele două instituții pentru viitor.

După prezentarea particulară, pe care au făcut-o cei prezenți, s-a pus în discuție problemele și perspectivele misiunii Bisericii Ortodoxe după gratii. S-a constatat că Biserica trebuie să se preocupe de următoare obiective:

– Activitatea liturgică

– Activitatea misionară

– Activitatea caritabilă

– Reabilitatea și consilirea deținuților, familiilor deținuților, precum și a angajaților instituțiilor penitenciare.

S-a discutat deasemenea și despre mediatizarea cât mai eficientă a evenimentelor și activitățiilor Bisericii, publicarea articolelor și studiilor legate de tematica dată și despre editarea unui buletin misionar pentru închisori. În concluzie, toți cei prezenți și-au exprimat speranța că efortul comun va aduce la realizarea misiunii deloc ușoare a preoților-capelani, cât și susținerea din partea conducerii Bisericii și a statului în efecientizarea obiectivelor propuse.

sursa mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1

“Doamne, iubit-am bună-cuviinţa casei Tale…”

În fiecare miercuri şi vineri după-amiaza, după terminarea slujbei, Părintele mai rămânea în biserică pentru a ne învăţa. Ne spunea: – Datoria mea de preot este să vă învăţ, fiindcă neînvăţarea este pricina că oamenii nu mai ştiu nimic, se mărginesc la tot ce este uşor şi material, la acatiste, pomelnice şi lumânări. Nici lumînarea […]

Articole postate de același autor
92

Săptămâna brânzei sau săptămâna albă

Această ultimă săptămână pregătitoare pentru Postul Mare are o rânduială specială atât din punct de vedere liturgic, dar şi practic. În aceste zile nu se mai mănâncă produse şi preparate din carne. Hrana va exclude carnea, dar produsele lactate, ouă şi peşte se vor putea consuma inclusiv miercurea şi vinerea. Aceasta se face cu înţelepciune, […]