Actualitate

A avut loc prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare

35

La data de 22 februarie a.c., cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat prima Adunare Generală a preoților-capelani care activează în cadrul instituțiilor penitenciare.

Ședința a avut loc la Palatul Mitropolitan, fiind moderată de către prot. Maxim Melinti – președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare.

Ședința a întrunit 18 preoți-capelani, care deservesc 18 instituții penitenciare de pe teritoriul Republicii Moldova. Cu un mesaj de salut din partea Departamentului Instituțiilor Penitenciare s-a adresat dl Oleg Pantea, locotenent-colonel, șef al Direcţiei activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială al DIP-ului, care a menționat rolul și importanța slujirii preotului-capelan în rândul deținuților, a apreciat munca și rezultatele depuse până în present, cât și speranța unei colaborari frumoase între cele două instituții pentru viitor.

După prezentarea particulară, pe care au făcut-o cei prezenți, s-a pus în discuție problemele și perspectivele misiunii Bisericii Ortodoxe după gratii. S-a constatat că Biserica trebuie să se preocupe de următoare obiective:

– Activitatea liturgică

– Activitatea misionară

– Activitatea caritabilă

– Reabilitatea și consilirea deținuților, familiilor deținuților, precum și a angajaților instituțiilor penitenciare.

S-a discutat deasemenea și despre mediatizarea cât mai eficientă a evenimentelor și activitățiilor Bisericii, publicarea articolelor și studiilor legate de tematica dată și despre editarea unui buletin misionar pentru închisori. În concluzie, toți cei prezenți și-au exprimat speranța că efortul comun va aduce la realizarea misiunii deloc ușoare a preoților-capelani, cât și susținerea din partea conducerii Bisericii și a statului în efecientizarea obiectivelor propuse.

sursa mitropolia.md


Articole Asemănătoare
4671

Cum ne păzește Domnul de greșeli, împrăștiere, iar uneori și de prostie…

Cum ne păzește Domnul pe noi, preoții, de propriile noastre greșeli, de împrăștiere, de neatenție, iar uneori și de prostie. Există în Biserică o dispoziție strictă: în cursul unei zile, într-o biserică, pe o Sfântă Masă, se poate săvârși doar o singură Sfântă Liturghie. La noi în, Mănăstirea Întâmpinării, monahii iubesc foarte mult slujbele de […]

Articole postate de același autor
3655

M-ai auzit vreodată să fi osândit pe cineva?

Mănăstirea Sfântul Panteleimon este foarte mare şi nu uşor de ocârmuit. Feluritele ramuri ale gospodăriei au fiecare mai-marele său, numit iconom. Iconomii, în vârtutea răspunderii lor, uneori nu pot urma rânduielii de obşte a Mănăstirii şi de aceea în marea trapeză obştească îşi au o masă aparte, “a iconomilor”, la care fiecare şade după cum […]