A avut loc lansarea studiului monografic „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei”

963

Marți 12 noiembrie curent, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea studiului monografic „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei”, semnat de către Victor Țvircun, doctor habilitat, profesor universitar. Chișinău.

La eveniment, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, au participat: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei.

Timp de câteva decenii, problema istoriei construcției, studiului, conservării și popularizării monumentelor relațiilor moldo-ruse a preocupat atenția criticilor de artă, istoricilor și amatorilor locali. Rezultatul acestui interes sporit a fost publicarea numeroaselor articole de ziar și revistă dedicate diverselor monumente istorice, personalități din mediul politic și cultural rusesc care au influențat viața economică, culturală, educațională și spirituală a regiunii. Însă, până în prezent nu a apărut un studiu științific care, dintr-o parte, prezintă informația despre istoria monumentelor existente și a celor dispărute de pe teritoriul țării noastre și, pe de alta, pune problema menținerii, restaurării și protecției lor.

Bazându-se pe numeroase materiale documentare, dintre care multe sunt introduse pentru prima dată în circuitul științific, această carte are scopul nobil de a prezenta istoria relațiilor dintre Moldova și Rusia prin prisma monumentelor laice și religioase. Ea este ilustrată cu imagini ale monumentelor descrise. Autorul a considerat oportun să includă în lista monumentelor istorice prezentate nu doar pe cele care au supraviețuit zilelor noastre, dar și cele care, dintr- un motiv sau altul, au fost distruse sau, păstrând valoarea lor artistică, au fost scoase din circuitul public.

Concomitent cu descrierea monumentelor patrimoniului istoric al relațiilor moldo-ruse, sunt prezentate mai multe informații despre construcția lor precum și despre creatorii lor – sculptori și arhitecți originari din Rusia și Moldova.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole postate de același autor
6124

Călugăria este singurul lucru în care te poți pierde ca să te poți găsi…

Călugăria este singurul lucru în care te poți pierde ca să te poți găsi, adică să renunți la tine, să te reînființezi în personalitate îngerească. Numai aici, că-ți tai voia. Voi nu vă dați seama cât de importantă este voința liberă, că așa ne-a creat Dumnezeu. Cu voință liberă, rațiune și afecte. Ei, voința asta […]