A avut loc lansarea studiului monografic „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei”

241

Marți 12 noiembrie curent, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea studiului monografic „Monumentele relațiilor istorice moldo-ruse pe teritoriul Moldovei”, semnat de către Victor Țvircun, doctor habilitat, profesor universitar. Chișinău.

La eveniment, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, au participat: PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei.

Timp de câteva decenii, problema istoriei construcției, studiului, conservării și popularizării monumentelor relațiilor moldo-ruse a preocupat atenția criticilor de artă, istoricilor și amatorilor locali. Rezultatul acestui interes sporit a fost publicarea numeroaselor articole de ziar și revistă dedicate diverselor monumente istorice, personalități din mediul politic și cultural rusesc care au influențat viața economică, culturală, educațională și spirituală a regiunii. Însă, până în prezent nu a apărut un studiu științific care, dintr-o parte, prezintă informația despre istoria monumentelor existente și a celor dispărute de pe teritoriul țării noastre și, pe de alta, pune problema menținerii, restaurării și protecției lor.

Bazându-se pe numeroase materiale documentare, dintre care multe sunt introduse pentru prima dată în circuitul științific, această carte are scopul nobil de a prezenta istoria relațiilor dintre Moldova și Rusia prin prisma monumentelor laice și religioase. Ea este ilustrată cu imagini ale monumentelor descrise. Autorul a considerat oportun să includă în lista monumentelor istorice prezentate nu doar pe cele care au supraviețuit zilelor noastre, dar și cele care, dintr- un motiv sau altul, au fost distruse sau, păstrând valoarea lor artistică, au fost scoase din circuitul public.

Concomitent cu descrierea monumentelor patrimoniului istoric al relațiilor moldo-ruse, sunt prezentate mai multe informații despre construcția lor precum și despre creatorii lor – sculptori și arhitecți originari din Rusia și Moldova.

sursa http://ioanmosnegutu.info/


Articole postate de același autor
5231

Ce să fac ca să dobândesc mântuirea?

Odată, pe când se afla în Biserica Maicii Domnului Halcopratia, s-a apropiat de el un tânăr foarte cuminte, care mergea totdeauna neobosit la sfintele slujbe. – Părinte, îl întreabă tânărul, ce să fac ca să dobândesc mântuirea? – Tu, băiatul meu, eşti un suflet nevinovat. Cum ceri să auzi cuvinte de mântuire de la un […]