Nu Dumnezeu ne pedepsește, dar faptele noastre ne pedepsesc

2875

Nu trebuie să-l inspitim pe Dumnezeu, cu asta e clar, El te păzește, dar ce folos, dacă tu nu te păzești. Când Dumnezeu te apără dar tu nu faci nimic pentru a te apăra, asta înseamnă să-l ispitești pe Dumnezeu (береженного Бог бережет - înțelepciune populară).

Nu toți cei care vin la biserică au chiar într-adevăr 100% credință pentru a fi apărați de orice, pentru că dacă ai destulă credință, Dumnezeu îngerilor Săi va porunci ca să te păzească pe tine în toate căile tale (psalmul 90). Îi destulă puțină îndoială să avem și gata ne ducem în jos ca în situația cu Apostolul Petru, că atunci când mergea pe apă era bine, dar până când s-a îndoit și a început să se scufunde (Matei 14:22-33).

Coronavirusul nu este prima "pandemie" în lume, de la ciumă, spre exemplu, au murit peste 80 de milioane de oameni, au fost boli și la început de secolul XX, unde tot au murit milioane de oameni, asta nu înseamnă că e normal, dar este un fapt, așa ceva a mai fost, oamenii au supraviețuit situații și mai grele, vom supraviețui și noi.

Virusul pe care îl avem acum, sau oricare altul, nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului și apoi, nu mor doar păcătoșii, mor și oameni drepți și cumsecade. Știm, cum ceva Dumnezeu și Biserica sunt vinovați. Pedepsele celea care erau cândva la evrei și egipteni, erau clare și erau spuse cauzele de ce se întâmplă una sau alta, Dumnezeu i-a spus lui Moise, să se pregătească pentru a ieși, și poporul egiptean la fel a fost preîntîmpinat ce i se va întâmpla dacă nu îi va elibera pe evrei.

Cumva "pedepsele" din Vechiul Testament au avut un scop precis, unde oamenii știau ce li se va întâmpla. Dar acum care-i scopul ca să ne pedepsească? Avem voința liberă, facem ce vrem și nu suntem constrânși de nimeni și nimic, totul ni se permite, dar nu toate ne sunt de folos. Și orice am face, nu Dumnezeu ne pedepsește, dar faptele noastre ne pedepsesc, ne omoară și ne duc în suferință. Consecințele lor le vedem în timp.

Dumnezeu nimic nu face așa pur și simplu, sau ca să se răzbune, El nu trimite virusuri pentru că tu n-ai fost la biserică sau pentru că ai băut o cană cu lapte în post. Dumnezeu permite toate acestea, pentru că respectă libertatea fiecăruia. Dar, cum și ne-am obișnuit, trebuie să facem și noi vinovat pe Cineva când suntem într-o situație nefavorabilă. Desigur că noi nu suntem vinovați niciodată, e vinovat vecinul, Cel Rău sau chiar Dumnezeu.

Ilarion Boian


Articole postate de același autor
2750

„În lume necazuri veţi avea…”

Ca nişte următori ai modelului originar, aceştia urmează Începătorului şi Căpeteniei lor, care le spune: „În lume necazuri veţi avea” (Ioan 16, 33) și „veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu” (Matei 10, 22) şi „dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni” (Ioan 15, 20) şi, iarăşi, „voi sunteţi aceia […]