Ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

875

În joia din prima săptămână a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău au răsunat din nou clopotele, chemând creștinii la rugăciunea pocăinței.

În această ultimă zi de citire a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și slujitorii Catedralei în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari, numeroși credincioși au venit, să pună început bun de schimbare a vieții, în primăvara sufletului – Postul Mare.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este în primul rând o cântare de pocăinţă care ne prezintă foarte multe exemple de oameni care şi-au recunoscut păcatele, s-au căit şi s-au întors la Dumnezeu. Deşi sunt aproape 1300 de ani de când a fost alcătuită această cântare de pocăinţă a Sfântului Andrei Criteanul îşi păstrează și astăzi, frumuseţea şi actualitatea.

Bogăţia şi profunzimea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea cererilor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte pe fragmente în prima săptămână a Postului Mare, în primele patru zile şi în întregime in miercurea celei de-a cincea săptămâni a Postului Sfintelor Paşti.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
2349

Vă invităm la o seară de suflet cu nevoitori de la mănăstirea Curchi

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi organizează miercuri 15 martie, ora 18.00, la biserica Universităţii de Stat din Moldova o nouă seară duhovnicească.  După citirea Canonului de pocăinţă al Mântuitorului, va avea loc conferinţa susţinută de către nevoitorii mănăstirii Curchi: arhim. Iov (Cristea) şi arhim. Augustin (Zaborosciuc). Tema propusă este: “Efectele tămăduitoare ale “crizei” în viaţa duhovnicească sau […]